IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хиляди британци под заплаха да загубят ваканционните си имоти в Испания

Matinsa-Fadesa е обещала да завърши вече платените предимно от британци жилища, но според анализатори това е оптимистичен сценарий

17:27 | 21.07.08 г.
Хиляди британци под заплаха да загубят ваканционните си имоти в Испания

Хиляди британци са под заплаха да загубят ваканционните си жилища в Испания с преминаването на пазара на имоти от стагнация към неконтролируем спад, пише Times.

Заради понижаващите се цени и все по-трудното набавяне на заемни средства строителната компания Martinsa-Fadesa съобщи миналата седмица, че не може да посрещне плащанията си и потърси защита от фалит от кредиторите си.

Компанията, която е продала стотици хиляди ваканционни жилища, е обещала да завърши вече платените жилищата, които са 12 500 на брой, като в много от случаите те са собственост на британци. Анализаторите обаче смятат, че това обещание е може би оптимистично въпреки личното богатство на Фернандо Мартин, мултимилионерът собственик на компанията и бивш президент на футболния клуб Реал Мадрид.

Martinsa, която използва значителен обем от дългово финансиране, за да придобие Fadesa миналата година, е била засегната от общото забавяне на жилищния пазар и слабите продажби, както и от факта, че е натрупала доста голям дълг, който вече не може да подновява заради кредитната криза.

След като месеци наред е подценявал важността на икономическите проблеми в Испания, финансовият министър Педро Солбес призна миналата седмица, че страната изпитва сериозни затруднения. „Това е най-комплексната криза, която някога сме преживявали“, каза той.

Според министъра публичните пари не трябва да се използват за спасяване на компании като Martinsa, които са поели непремерен риск.

Потреблението и строителството – двете направления, които поддържаха испанската икономика в продължение на 14 години – са били най-сериозно засегнати от забавянето. Икономическият ръст, който е средно 4% на година, се очаква да спадне под 1% тази година. Много икономисти смятат, че има вероятност да настъпи рецесия тази или следващата година.

Испанците са под натиск от няколко фактора. Те изразходват почти половината от своя доход за обслужване на ипотечни заеми и е много по-трудно да си набавят кредит, сочат данни. Инфлацията е достигнала 5% тази година заради ръста в цените на горивото и хранителните продукти. Британците, от своя страна, са загубили от отслабването на паунда спрямо еврото – той е загубил повече от 15% от стойността си през изминалата година.

Анализаторите са на мнение, че жилищният пазар трябва да претърпи корекция. От Международния валутен фонд казват, че цените на жилищата в Испания са с 20% по-високи от реалната им стойност и очакват двете нива да бъдат изравнени през следващите няколко години.

Процесът по защита от фалит на Martinsa-Fadesa касае единствено компанията майка в Испания, но не и международните клонове на компанията в различните страни, които са автономни и работата им ще продължи нормално, уточниха миналата седмица от българското дъщерно дружество на групата, което има проект в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още