IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейците оптимисти за цените на жилищата си в дългосрочен план

64% от италианците, 57% от испанците и 56% от британците очакват цените да се увеличат до 2013 г.

15:35 | 21.07.08 г.
Европейците оптимисти за цените на жилищата си в дългосрочен план

Жителите на Европа таят големи надежди, че стойността на техните жилища ще се увеличи през следващите пет години, дори и цените да останат непроменени или да се понижат през идните 12 месеца, пише Financial Times.

Сред най-големите европейски страни най-оптимистично настроени по отношение на дългосрочните ценови тенденции са Италия, Испания и Великобритания, разкрива съвместно проучване на вестника и компанията за анкети и проучвания Harris.

От друга страна, очакванията на британците в краткосрочен план са най-песимистични, като 42% от тях очакват цената на тяхното жилище да се понижи през следващата година.

Тенденциите при цените на жилищата в Европа могат да помогнат за определянето на икономическото представяне на региона през следващите години поради въздействието, което оказват върху потребителското доверие и потреблението. Жилищните пазари обаче и влиянието им върху икономическия ръст варират осезаемо в рамките на Европа. Германците например, за разлика от други националности, са много по-склонни да живеят под наем или да използват ипотечен заем с фиксирана лихва.

Цените на жилищата в Германия са останали непроменени или са се понижили през последните 15 години. Почти половината от германските собственици на жилище очакват цените на техните имоти да останат на същото ниво през следващите пет години. Въпреки това 40% от анкетираните германци очакват ръст за същия период. В другите големи страни, включени в проучването, 64% от италианците, 57% от испанците и 56% от британците очакват цените да са се увеличили до 2013 г.

Въпреки вярата в дългосрочната стойност на техните жилища жителите на континентална Европа все пак одобряват правителствената подкрепа в областта на недвижими имоти – например посредством съкращаване на данъка върху имотите или чрез отпускане на субсидии за изплащане на ипотечни заеми. Само 6% от италианците, 10% от испанците и 11% от французите, участвали в проучването, казват, че не трябва да има такава правителствена намеса. 24% от германците и 16% от британците са по-предпазливо настроени към ролята на правителството.

Настояването за правителствени мерки може да бъде предизвикано от песимизма относно изгледите за жилищните цени следващата година. Резултатите от проучването показват, че повечето европейци очакват цените да не се променят в следващите 12 месеца.

Все пак във Франция, Италия, Испания и Германия хората, които очакват повишение на цените в идните 12 месеца, са повече от тези, които прогнозират понижение. Само 15% от британците очакват цените са се повишат през този период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още