IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата на Острова с месечен спад от 1,8% през юли

Високият брой непродадени жилища води до понижаване на оферните цени

11:14 | 21.07.08 г.
Цените на жилищата на Острова с месечен спад от 1,8% през юли

Цените на жилищата във Великобритания отчитат спад на годишна база през юли за първи път от 2002 г., когато от сайта за имоти Rightmove Plc започват да водят статистика. Сред причините за това е свиването на кредитирането, което повишава непродадените имоти до рекорден брой, пише Bloomberg.

Средната офертна цена за жилище намалява с 2% на годишна база до 235 219 паунда. За месеца цените се понижават с 1,8%, което е най-големият спад от декември. В Лондон цените отчитат покачване от 0,3% спрямо юни.

Имотите се задържат на пазара средно 87 дни, преди да бъдат продадени, за разлика от 83 дни през юни.

Цените на жилищата на Острова ще се понижат с около 10% тази година и с 6% през 2009 г., прогнозират от Ernst & Young Item Club. Британците, натоварени с дълг от 1,4 трлн. паунда, трудно могат да си позволят покупка на жилище заради ограниченото кредитиране и повишените разходи за обслужване на заем.

Наличността от непродадени имоти на брокер се покачва за шести пореден месец и достига 77, най-високият брой, измерен от Rightmove, като през юни са били 74. Цените в Уест Мидландс са се понижили в най-голяма степен през месеца, спадайки с 3,7%. Лондон е единственият регион, който демонстрира нарастване в цените.

Продажбите на имоти са намалели най-много поне от 30 години, съобщиха по-рано през месеца от Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти. Според прогнозите на Item Club от днес сделките с жилища ще се понижат с 35% тази година.

Одобренията за отпускане на ипотечни кредити са достигнали най-ниското си ниво през май от поне девет години, казаха от Bank of England в края на юни.

Цените на жилищата, които са отбелязали троен ръст през последното десетилетие, са намалели в най-голяма степен през юни спрямо година по-рано от 1992 г. насам, сочат данни на най-големия ипотечен кредитор в страната, HBOS Plc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още