IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват ръст на инвестициите в „зелени“ сгради в Европа

Почти 60% от анкетираните компании за имоти в Германия, Франция и Великобритания възнамеряват да инвестират значително по-големи суми в бъдеще в „зелени“ сгради

14:31 | 18.07.08 г.
Очакват ръст на инвестициите в „зелени“ сгради в Европа

Почти 60% от анкетираните компании за недвижими имоти в Германия, Франция и Великобритания възнамеряват да инвестират значително по-големи суми за в бъдеще в „зелени“ сгради, сочи доклад на компанията за управление на активи Union Investment.

Въпреки това инвеститорите в недвижими имоти в Европа гледат на въпроса с устойчивостта на сградите от екологична, икономическа и социална гледна точка с различна степен на важност и с различни очаквания.

Докато във Великобритания и Германия започва да се формира пазар на сгради, изградени според принципите на устойчивото развитие в отговор на климатичните промени, във Франция тази тенденция е почти нова. Според проучването само 15% от инвеститорите в недвижими имоти във Франция смятат, че се е появил истински пазар на „зелени“ сгради в тяхната страна. За разлика от тях, 44% от анкетираните във Великобритания и 41% в Германия са на мнение, че в техните страни вече съществува такъв пазар.

Освен това са налице и различия в очакванията на инвеститорите по отношение на европейската система за сертифициране. Около 40% от инвеститорите във Великобритания и 50% в Германия биха приели положително европейски сертификат за екосъобразност на сградите. За сравнение, във Франция 60% от интервюираните смятат, че единен европейски стандарт за качество ще доведе до осезаеми ползи.

Откроява се е и разлика в становищата на германските и британските инвеститори в имоти относно същността на устойчивото развитие. Британците го асоциират главно с околната среда, поставяйки екологичното строителство много пред енергийната ефективност и икономическите аспекти, докато германските инвеститори приравняват устойчивостта на дългосрочна възвръщаемост или дългосрочен приход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още