IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Песимизмът на инвеститорите в имоти в Европа се задълбочава

Голяма част от инвеститорите в трите основни европейски икономики смятат, че най-лошото тепърва предстои

15:02 | 16.07.08 г.
Песимизмът на инвеститорите в имоти в Европа се задълбочава

Песимизмът сред европейските инвеститори в имоти се задълбочава в сравнение с есента на миналата година. Индексът за инвестиционния климат на Union Investment, който се обновява на всеки 6 месеца, отчита спад в Германия до 68,1 пункта (спрямо 71,3 през есента на 2007 г.) и до 66,4 от 69,3 във Франция. Във Великобритания е регистрирано още по-рязко понижение до 60,6 пункта от 65,4, съобщи Europe RE. 

При скала от 0 до 100 пункта, 75 маркират границата, след която „несигурният“ инвестиционен климат става „благоприятен“.

Спадът на индекса отразява ниските очаквания на експерти от сектора на имотите в съответните им държави в две насоки – общата икономическа ситуация и вероятността за бързо възстановяване от кризата с високорисковите ипотеки. Така индикаторът, който измерва тези очаквания, се понижава в трите основни европейски икономики в сравнение с есента на 2007. Индикаторът намалява в Германия с около 11 пункта до 67,4 и с над 17 пункта във Франция до 49,8. Във Великобритания, която е по-сериозно засегната от кредитната криза, се регистрира понижение от близо 9 пункта до 40,6 – най-ниската стойност от създаването на индекса през 2005 г.

Нещо повече, някои инвеститори в имоти вярват, че най-лошото тепърва предстои - около 44% от британските инвеститори считат, че непосредственото влияние на кризата с ликвидността ще се почувства в пълна степен в страната едва през следващите шест месеца до две години. Значителна част от британските инвеститори (36%) очакват инвестиционният климат за офис имотите да се влоши през идните 12 месеца спрямо 28% от респондентите, които предвиждат краткосрочно подобрение.

За разлика от тях настроението сред германските инвеститори е по-уверено, като 43% от запитаните планират да инвестират (значително) повече в недвижими имоти в сравнение с миналата година. Едва 8% възнамеряват да намалят инвестициите си през 2008 спрямо 24% във Великобритания и 45% във Франция.

Почти всеки втори от германските инвеститори (47%) очаква кризата с ликвидността да окаже негативен краткосрочен ефект върху климата в сектора на инвестициите в имоти в страната, като по-голяма заплаха се очаква да окажат общите икономически тенденции (62%).

Макар влиянието на кризата да варира значително между различните региони, инвеститорите в имоти и в трите страни като цяло адаптират стратегиите си към променящата се ситуация на пазара на имоти. Близо 60% от всички анкетирани разкриват, че са върнали инвестиционния си фокус върху установените ключови пазари в резултат на ипотечната криза.

Британските инвеститори бързо са реагирали на ситуацията, като 88% от запитаните експерти са променили инвестиционната си стратегия. За разлика от тях германските инвеститори са заели изчаквателна позиция, като само 60% се чувстват принудени от кризата до променят тактиката.

Отделно проучване на Jones Lang LaSalle Hotel пък посочи, че инвеститорите в хотели в Европа, Близкия Изток и Африка са станали по-предпазливи. Те отчитат намаляваща възвръщаемост от хотели към момента, макар и отговорите да не са еднакви в целия регион. Най-силни се притесненията за провинциалния пазар на Острова, но според инвеститорите дори исторически силни пазари като Лондон, Мадрид и Барселона надали ще избегнат понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още