IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитните анализатори и пясъчната кула на ипотеките

Обективни ли са били агенциите за кредитен рейтинг при оценката на инвестиции, свързани с високорискови ипотеки?

10:18 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитните анализатори и пясъчната кула на ипотеките

Редица порочни практики в работата на някои агенции за кредитен рейтинг са разкрити при започналото проучване на електронните пощи на анализатори на такива агенции от страна на регулатори в САЩ и Европа с цел установяване ролята на агенциите в ипотечната криза, пише PropertyWeek.

„Да се надяваме, че всички ние ще бъдем богати пенсионери, когато тази пясъчна кула се срине“, гласи текстът на един от тези имейли, който изключително директно разкрива намеренията на анализатора.

Това откровено писмо, изпратено до колега през декември 2006 г., визира пазара на някои инвестиционни продукти, свързани с високорисковите ипотеки – инвестиции, на които е бил даден най-високият рейтинг ААА от едни от най-големите агенции, месеци преди стойността им да се срине.

Това писмо, заедно с още десетки подобни, са били цитирани наскоро в подробен доклад на щатската Комисия по ценните книжа и борсовите операции (SEC), който е потвърдил това, в което на Wall Street се съмняваха отдавна: най-големите компании за кредитен рейтинг като Fitch, Moody’s и Standard & Poor’s са нарушили правилата относно конфликта на интереси и са се съобразявали със собствения си интерес при определянето на рейтинга на ценни книжа.

Докладът значително компрометира обективността на агенциите – имидж, изграждан в продължение на десетилетия от самите тях, пише New York Times.

Нерядко частни и публични инвеститори влагат милиарди долари в ценни книжа, които агенциите считат за надеждни. Досега презумпцията беше, че анализаторите в тези агенции – привидно безпристрастни специалисти, които оценяват финансовото здраве на всичко от държави и градове до сложни ипотеки, предлагат обективна гледна точка за потенциалните инвестиции.

SEC обаче е разкрила, че агенциите са били затруднени от увеличението на обема и сложността на ценните книжа, на които е трябвало да определят рейтинг. Анализаторите са имали по-малко време да извършват дю дилиджънс и затова са започнали да пренебрегват някои детайли.

Един анализатор признава през април 2007 г., че е успял да изчисли едва “половината” от риска на една инвестиция преди да определи рейтинга.

Агенциите са продължили да поставят рейтинги въпреки честите оплаквания от мениджъри, че те нямат нито времето, нито капацитета да изчислят безопасността на една инвестиция достатъчно ефективно. “Ние нямаме ресурсите да подкрепим това, което правим сега”, пише един анализатор в имейл от февруари 2007 г.

В същото време доверието в рейтинговите агенции играе много важна роля в съвременния финансов свят, пише New York Times.

Все пак агенциите са започнали да взимат мерки, за да се справят с проблема. Moody’s например е отстранила двама висши мениджъри през последните два месеца.

Докладът е резултат от 10-месечно проучване на работните практики на Fitch, Moody’s и S & P. И трите агенции са публикували специални съобщения, в които заявяват готовност да реформират модела си на изготвяне на рейтинги.

Все още не е ясно дали разкритията ще доведат до обвинения срещу компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още