IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Автомобили и екзотични екскурзии сред топ бонусите при продажба на имот

Надпреварата сред продавачите на жилища в САЩ доведе до появата на различни тактики за привличане на купувачи

09:39 | 16.07.08 г.
Автомобили и екзотични екскурзии сред топ бонусите при продажба на имот

Преди време в САЩ при продажбата на жилище наставаше истинска война сред кандидат-купувачите, които се надпреварваха с все по-високи оферти за имота. Днес тази динамика се обърна и продавачите се оказаха принудени да наддават за купувач, пише Форбс.

Така например наскоро в офертите на Sotheby's е обявена за продажба къща в Орландо, Флорида, за 1,75 млн. долара. Към нея върви безплатен Lexus 470 SUV.

И това далеч не е толкова необичайна оферта в Щатите – днес голяма част от продавачите предлагат различни стимули, бонуси и отстъпки, за да се отърват от даден имот – като се почне от автомобили и екзотични почивки и се стигне до предоговаряне на условията по ипотеката или компенсации за таксите при прехвърляне на собствеността.

Най-често прилаганата тактика е най-очевидната – нищо не привлича повече внимание от намалението на цената. То е сигнал за сериозните намерения на продавача да реализира сделката. Само по себе си обаче намалението може да не е достатъчно предвид падащите цени в национален мащаб и насищането на пазара с еднотипни новопостроени жилища с еднаква архитектура в подобни квартали.

Атракция, не само изгодна сделка

„Хората предпочитат да платят по-ниска цена, отколкото да получат безплатен подарък“, обяснява брокер от Prudential Douglas Elliman в Ню Йорк. „Бонусите и промоциите обаче може да докарат кандидат-купувачите до вратата, особено в комбинация с по-ниска цена. След като веднъж е дошъл, потенциалният клиент може и да реши да купи нещо. Изкушението на бонуса може да се превърне в катализатор на сделката“, добавя той.

Щедрите предложения като безплатен автомобил се срещат често, но други стимули, макар и не толкова лъскави, може да се окажат по-полезни за потенциалните купувачи. Много от тях са в изчакване пазарът да стигне дъното, за да не платят твърде много за имот, който губи стойност.

В отговор някои продавачи обещават компенсации при евентуален бъдещ спад на цените, като така на практика предпазват купувача от поевтиняването. Дали това е добре за продавача предстои да се види, но определено е привлекателно за купувачите.

Различни стратегии включват включват още предоговаряне на условията по ипотеката, изплащане на част от заема, поемане на държавните такси и брокерските комисиони, програми за размяна на имоти и други.

„В момента пазарът е толкова слаб, а предприемачите имат толкова силна нужда да продават инвентара, че очаквам подобни стимули да има поне и през следващата година“, прогнозира Гопал Алувалиа от щатската национална асоциация на строителите на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още