IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститор в Bulgaria Mall планира проекти за 450 млн. евро у нас

Цените на земята в София са достигнали много високи нива и в момента почти никой не купува; може да се очаква спад в близко време, казаха от компанията

14:57 | 15.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
В Bulgaria Mall ще бъдат вложени 160 млн. евро. Илюстрация: LS Property
В Bulgaria Mall ще бъдат вложени 160 млн. евро. Илюстрация: LS Property

LS Property, единият от инвеститорите в проекта Bulgaria Mall в София, планира проекти за общо 450 млн. евро в България. Това каза за Investor.bg изпълнителният директор на компанията Майлс Съмърфийлд по време на церемонията по първата копка на мола.

Засега той не уточни за какъв период е планирано да бъде инвестиран този капитал, тъй като компанията ще проучи внимателно най-подходящия момент за всеки проект с оглед на пазарната конюнктура.

Съмърфийлд каза, че повечето терени за проектите са осигурени, но в момента цените на земята са прекалено високи и на пазара почти няма купувачи. По негови прогнози цените може да се отбележат спад в близко бъдеще.

„Засега смятаме да изчакаме поне до следващата година с придобиването на нови терени и ако цените се понижат, може да купим и нови“, каза той.

Като пример той посочи, че цената на терена за Bulgaria Mall, който е бил придобит преди три години, се е повишила с 300-400% оттогава.

Инвестицията само в Bulgaria Mall се очаква да достигне 160 млн. евро.

Търговският център ще бъде с площ от 137 хил. кв. м, от които над 33 хил. кв. м ще бъдат търговски площи и над 25 хил. кв. м – офиси. Сред наемателите ще бъдат френската верига за бързооборотни стоки Carrefour, която е наела 5 600 кв. м, както и кинооператорът „Кино Арена“, който по-рано тази година сключи договор с Bulgaria Mall.

По думите на маркетинг мениджъра на Bulgaria Mall Владимир Колев досега има сключени договори за 33% от площите в мола, но интерес има за два-три пъти повече площи от предвидените за изграждане.

Очаква се молът да бъде отворен през 2010 г.

Наред с мола компанията има и няколко бизнес, жилищни и ваканционни проекта в София и Банско. Сред тях са Mount View Sofia в район „Витоша“, който предвижда изграждането на 128 апартамента с обща площ 15 хил. кв. м. Тя изгражда и търговски центрове в Бургас и Банско.

LS Property има общо 24 проекта в региона. Общата стойност на проектите й в строеж е около 900 млн. евро, каза Съмърфийлд. Сред тях са и Zagreb Mall, който, по думите му, ще бъде по-голям от Bulgaria Mall.

На въпрос на Investor.bg той отговори, че кредитната криза се усеща и в България при кандидатстване за финансиране и проектът трябва да е много качествен, за да получи кредит. Много проекти на пазара ще се отменят заради невъзможност за финансиране, смята той.

Все пак, според него, ситуацията в България е сравнително „добре, защото гръцките банки, чиято експозиция към високорисковите кредити не е толкова голяма, все още имат капитали“.

Той каза, че някои сегменти от пазара на имоти в Румъния са в период на спад, който компанията може да използва за различни придобивания. Главният й фокус за следващите три години обаче ще бъде Украйна, където все още сравнително лесно може да се осигури банково финансиране и доходността е по-висока.

Съмърфийлд каза, че доходността от най-качествените търговски площи у нас в момента е около 7,5% в сравнение с 6,5% миналата година. По негови прогнози тя може да достигне и 8% и дори 8,5% за второстепенните градове.

LS Property е основана през 2003 г. и основният й офис е в София, откъдето управлява дейността си в региона, като има по-малки офиси в отделни страни.

Другият инвеститор в Bulgaria Mall е Salamanca Capital Investments. Тя е частна международна група за управление на инвестиции в недвижими имоти. Основната й дейност е насочена към структуриране на инвестиционни продукти с потенциал за висока доходност.

Тя управлява пет специализирани фонда, които инвестират във всички сегменти на пазара на имоти във Великобритания, ЦИЕ, Близкия изток и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още