IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Студентските общежития все по-често попадат във фокуса на инвеститорите

Прогнозите за ръст на наемите за тази година в големите европейски градове са за между 4 и 7 на сто

17:29 | 11.07.08 г.
Студентските общежития все по-често попадат във фокуса на инвеститорите

С понижаването на стойността на имотите и по-строгите условия за финансиране пазарът на имоти в Европа остава несигурен. Въпреки това един сегмент се противопоставя на тенденцията, реализирайки висок ръст в наемните нива. Студентските общежития, които доскоро са били игнорирани, сега се оказват атрактивни за инвеститорите, които търсят имунизирана откъм цикличните спадове ниша, пише PropertyEU.

Правителствените програми за насърчаване на висшето образование при младежите в много европейски страни, включително Великобритания и Германия, допълнително ускоряват силното търсене на студентски жилища. Броят на студентите расте. През 2006 в настоящите 27 страни членки на ЕС са се обучавали около 18,78 млн. студенти, с 18,1% повече спрямо 2000 г., когато са били 15,9 млн., сочат данни на Евростат, статистическата служба на Европейската комисия. Във Великобритания броят на студентите е скочил, като сега е 2,3 млн. от един милион през 1990 г.

Подобна е ситуацията и в Континентална Европа, като в Германия през 2006 г. студентите са били 2,2 млн., във Франция броят е подобен, а в Испания студентите са били 1,8 млн., според Евростат.

Въпреки лекото отслабване на пазара на студентски общежития тази година, неговата противоциклична същност предполага, че възвръщаемостта тази година пак ще е положителна, казва Патрик Кар, портфолио мениджър на студентския жилищен фонд към британската компания за управление на недвижими имоти Cordea Savills'. „Имаме силно присъствие в регионалните градове, но сега обръщаме внимание на градове като Лондон и Единбург, които вероятно ще бъдат облагодетелствани от ръст в наемите от поне 4,5%-5% тази година“, добавя Кар.

Предлагането на качествени студентски общежития в повечето европейски пазари е оскъдно, но с потенциал за развитие. Налице са и доста мащабни проекти. Инвестиционният фонд Blackstone Group работи по проекти за студентски общежития, като вече е открил един студентски блок в Лондон.

„Смятаме, че силният ръст в наемите тази година от 6-7% в Лондон и 4-5% в регионалните градове ще ни предпази от текущите проблеми на пазара“, казват от Unite PLC, една от водещите компании във Великобритания за строителство на студентски общежития.

„Търсенето на студентски общежития нараства много бързо и наистина липсват качествени общежития за студенти в близост до университетите“, казват от базираната в Цюрих компания за имоти Corestate, която е инвестирала повече от 1,2 млрд. евро в студентски общежития в Германия от края на 2006 г. От компанията споменават за трудности при намирането на земя в близост до университетите, тъй като подобни терени често са държавна собственост.

От Cordea Savills обмислят дори възможността за създаване на паневрoпейски фонд за студентски общежития, като основен пазар ще е Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още