IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-привлекателните места в света за инвестиции в недвижими имоти

Инвеститорите се изтеглят от Източна Европа заради липсата на прозрачност, азиатските пазари силно присъстват в класацията

13:07 | 11.07.08 г.
Най-привлекателните места в света за инвестиции в недвижими имоти

Във време на икономическа несигурност, инвеститорите се ориентират към пазари, които са се доказали като стабилни в дългосрочен план. Това определя и водещите позиции на Ню Йорк и Лондон в класацията на най-привлекателните места в света за инвестиции в недвижими имоти, изготвена от Асоциацията на чуждестранните инвеститори в недвижими имоти (AFIRE), пише Forbes. След тях се нареждат Вашингтон и Париж.

Райони, които са останали относително незасегнати от инфлацията и кредитната криза, като Токио, който е на шесто място, също са привлекателни за инвеститорите. Япония е една от малкото страни, където инфлацията е 1% и по време на кризата японските банки са останали по-стабилни в сравнение със западните банки.

Когато се проучва пазар с цел крупна инвестиция в недвижими имоти, традиционният начин на мислене на купувачът, който търси един единствен имот, е неприложим. Инвеститорите могат да трансферират пари много по-безпрепятствено в сравнение с един индивид, но инвеститорите също ползват и различен начин за калкулиране на дългосрочната стойност на даден имот. Ето тук се корени и инвестиционната привлекателност на недвижимите имоти в Азия.

Докато обикновените хора се интересуват от цената и увеличаването на стойността на имота с оглед на местоположението или околната среда, инвеститорите обръщат повече внимание на връзката между това колко струва един имот и за каква сума може да бъде отдаден под наем, пише Forbes и в тази връзка разглежда разликата между пазарите на жилищни площи в Хонконг и Шанхай. Имотите в Хонконг са по-скъпи - около 24 хил. долара на кв. м, по данни на Knight Frank. От друга страна имотите в Шанхай се продават само за около 3400 долара на кв. м. Ако някой притежава апартамент и на двете места, ще натрупа по-голямо богатство, ако продаде имота в Хонконг, отколкото този в Шанхай.

Но когато се отчете, че същите тези имоти могат да бъдат отдадени под наем, Шанхай се оказва доста по-атрактивен за инвеститорите. Жилищата в Хонконг могат да бъдат отдадени под наем за 65 долара на кв. м на месец спрямо наем от около 22 долара на кв. м на месец в Шанхай.

Оттук следва, че за една година на наемния пазар може да бъдат възвърнати 3,3% от всеки инвестиран долар за закупуване на жилище в Хонконг, а в Шанхай възръщаемостта е 6,9%. По-малкият обем на първоначалната инвестиция в съчетание с по-голямата възръщаемост означава, че за инвеститорите Шанхай е предпочитаната алтернатива. Затова Шанхай е на пета позиция в класацията, а Хонконг - на десета.

Инвестирането в жилищни имоти в Китай обаче може да е рисковано заради ограниченията, наложени от правителството върху чуждестранните купувачи на имоти. Това прави офис сектора в градове като Шанхай още по-привлекателен, подсилен от прогнозата на Международния валутен фонд за 9% ръст в брутния вътрешен продукт на Китай през следващата година, което означава, че повече компании ще разполагат с по-големи средства за плащане на офис наеми. За инвеститорите това е знак да прехвърлят инвестициите си от жилищните имоти към офис имотите.

Всички тези динамични изменения в стимулите са в основата на световния инвестиционен пазар на недвижими имоти и затова инвеститорите променят своето мнение за възможностите за инвестиции от година на година.

В първата половина на десетилетието инвеститорите се ориентираха към развиващите се пазари като например тези в Източна Европа, но през втората половина и най-вече тази година, капиталите биват изтеглени от тези райони заради липсата на прозрачност. Засега инвеститорите не мислят, че реализират добра възвръщаеост за риска, който са поели.

От седмо до девето място в касацията са заети от Сингапур, Мюнхен и Сидни.

В AFIRE членуват 200 инвеститори, които притежават недвижими имоти в световен мащаб на обща стойност от 700 млрд. долара. Въпреки че основните вложения на тези инвеститори са в бизнес имоти, под внимание са взети и жилищни, търговски и индустриални площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още