IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офис пазарът в Дъблин показва признаци на отслабване

Влошените икономически условия в глобален мащаб може да поялияят на активността на пазара

18:09 | 10.07.08 г.
Офис пазарът в Дъблин показва признаци на отслабване

Търсенето от страна на офис наематели в Дъблин отслабва заради влошаващите се икономически условия, което може да повлияе на активността на офис пазара в столицата на Ирландия през 2009 г., сочи проучване на консултантската компания в областта на недвижимите имоти CB Richard Ellis (CBRE), цитирано от PropertyEU.

През второто тримесечие на 2008 г. офис пазарът в Дъблин е бил изненадващо силен, като през този период са били наети 33 030 кв. м офис площи. Общото усвояване на офис площите през първите шест месеца на годината е почти 80 хил. кв. м.

Въпреки това от CBRE смятат, че нагласата към пазара се е влошила през последните месеци като пряка последица от глобалните и местните икономически условия. В резултат на това от CBRE очакват търсенето на офис площи да отслабне през втората половина на годината, което ще доведе до по-слаба наемна активност през 2009 г.

Според проучването има леко увеличение в дела на незаетите офис площи в Дъблин от 11,4% през първото тримесечие до 11,6% през второто. Делът на незаетите офис площи в южните предградия на града обаче е намалял през второто тримесечие от 9,2% на 8,7% спрямо предходното тримесечие, докато този дял остава стабилен в централните части на града.

Въпреки че преговорите за отдаване под наем са станали доста продължителни и стимулите за привличане на наематели са се увеличили през последните месеци, няма признаци на спад в цената на наемите на топ офис площите, казват от компанията. Доходността от най-качествените офис площи в Дъблин се е увеличила със средно 100 базисни пункта от началото на годината от 3,75% до 4,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още