IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строители искат оскъпяване по вече сключени договори заради инфлацията

Строителните компании ще лобират и пред ЕК за узаконяване на възможността да се вдигат цените при по-продължителните договори

13:36 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Строители искат оскъпяване по вече сключени договори заради инфлацията

Би трябвало да има законова възможност за индексиране на цените на строителните работи според инфлацията, особено що се отнася за строителни договори със срок за изпълнение две-три години, поискаха днес големи български строителни фирми.

Становището им бе изразено по време на проведена в София кръгла маса между ръководството на Българската строителна камара, Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Националното сдружение на общините в България.

От строителните фирми посочиха, че в момента според Закона за обществените поръчки, а и по оперативните програми, не би трябвало в края на изпълнението на договора за строителство да се вдигат цените. Този въпрос обаче вече притеснявал компаниите, тъй като високите цени на горивата са довели и до голямо оскъпяване на строителните материали и строителните работи.

Председателят на Строителната камара Симеон Пашов, който е и президент на Главболгарстрой, даде пример с това, че цената на стоманата за една година се е вдигнала двойно, а цената на строителните работи от 2006 г. също е нараснала два пъти. По думите на Пашов този въпрос е засегнат и от проведения наскоро Конгрес на строителите, като има идея проблемът да бъде отнесен за разглеждане и пред Европейската комисия, за да може да се постигне исканата законодателна промяна.

Строителните фирми се оплакаха, че няма държавна политика за насърчаване на изпълнението на големи проекти от български фирми. Беше посочено, че с изключение на проекти като Дунав мост 2 и Белене нашите фирми са в състояние да се справят с всякакво друго голямо строителство, а на практика се получавало така, че конкурсите се печелят от чужди компании, а изпълнителите са български фирми. "В момента в Строителната камара са регистрирани 4300 строителни фирми, които изпълняват строително-монтажни работи за над 12 млрд. лв.", каза Пашов. 

От общините пък се оплакаха, че нямат достатъчно средства за междинните плащания на изпълнението на строителните обекти по оперативна програма „Околна среда“ и затова искат освен фонд ФЛАГ, да бъде създаден и друг финансов инструмент, чрез който да бъдат подпомагани или да им бъдат давани безлихвени заеми, с които да се плащат на фирмите. Според регламента средствата по оперативните програми се изплащат едва след пълното завършване на даден обект и представяне на съответната документация.

По време на дискусията министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров съобщи, че към момента по оперативна програма „Околна среда“ в МОСВ са подадени общо 363 проекта от общините, като 113 от тях са за строителство на пречиствателни станции.

Най-много са подадените проекти от общините Кюстендил и Кърджали, а по думите на Чакъров общини, които нямат подходяща канализация, но засега не са подали проекти, са Банкя, Княжево, Симеоново и Драгалевци, а извън района на столицата – Айтос, Свищов, Тутракан, Ихтиман и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още