IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват до 30% понижение на цените на жилищата в Испания

Засега обаче цените в Испания все още не са се понижили, като за първото тримесечие са отчели ръст от 3,8%

11:03 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват до 30% понижение на цените на жилищата в Испания

Цените на жилищата в Испания ще се понижат с между 20 и 30% през следващите три години, а пазарът на имоти ще бъде поне още две години в период на рецесия. Това е мнението на изпълнителния директор на една от най-големите испански компании за имоти Colonial, цитиран от Ройтерс.

„Виждам много малко решения за бизнеса с имоти в краткосрочен план“, коментира Мариано де Мигел по време на бизнес конференция в Мадрид.

„Следващите две години ще бъдат много трудни. Трябва да спечелим време..., защото ни чакат трудни времена“, казва Де Мигел. Той е първият директор от такъв ранг, който прогнозира толкова голям спад, коментира Ройтерс.

Неговият анализ за пазара на имоти в страната контрастира силно с коментарите на други представители на бизнеса, както и правителствени източници, които нямат толкова мрачни очаквания.

По данни на Министерството по жилищната политика цените в Испания все още не са се понижили, като за първото тримесечие на годината са отчели ръст от 3,8%.

От консултантската агенция Aguirre Newman пък на същата конференция са прогнозирали спад от между 10 и 15% в краткосрочен план.

От компанията казват, че Испания има излишък от 1,5 млн. жилища, което е довело до огромен спад в продажбите от началото на годината – около 85%.

Според анкета на Ройтерс, проведена през май, цените ще се понижат с 2,2% през 2008 г. и с 4,5% през 2009 г.

От различни испански фирми за имоти казват, че разширяването на дейността с бизнеси, различни от жилищното строителство като този на отдаване под наем, може да ги защити от забавянето на търсенето на жилищния пазар.

Испанските строителни компании понасят ударите едновременно от икономическото забавяне, глобалната кредитна криза и повишаващите се лихви.

Colonial, която специализира в отдаването под наем на бизнес имоти и има пазарна капитализация от 750 млн евро, се опитва да продаде част от активите си, за да намали дълга си на стойност 9 млрд. евро, който е използвала за разширяване на дейността си през изминалите години, когато пазарът на имоти в страната беше в разцвет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още