IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститор с проект в София влага 380 млн. евро в три румънски мола

Компанията ще инвестира собствени средства, което не е толкова популярна практика на пазара на търговски центрове в Румъния

08:34 | 08.07.08 г.
Инвеститор с проект в София влага 380 млн. евро в три румънски мола

Австрийският строителен предприемач Meinl European Land (MEL), с активи от около 4 млрд. евро, ще инвестира приблизително 380 млн. евро през следващите две години за изграждане на три търговски центъра в Румъния , съобщава Ziarul Financiar. За целта компанията няма да използва банкови кредити, което е по-непопулярна практика на пазара на търговски центрове в Румъния, пише изданието. 

Изграждането на комплекса WestGate в Арад, на търговския център Militari Shopping Center в Букурещ и на проекта Seaside Shopping в Констанца, ще бъде изпълнено от австрийската строително-инвестиционна компания Krammer & Wagner.

В момента имаме необходимите парични средства за тези проекти. По силата на договора, който сме сключили, Krammer & Wagner се задължава да осигури поне 8% възвръщаемост от наемите“, казва Щефан Бонк, управляващ директор на Meinl. 

MEL оперира и в България от 2007 г., когато придоби 80% от българското дружество „Форум София АД“ за 24 млн. евро. Първият проект на компанията на местния пазар предвижда изграждането на търговски център в столичния квартал „Малинова долина“, в който планира да инвестира168 млн. евро.

В края на минлата година компанията си навлече гнева на инвеститорите, след като проведе обратно изкупуване на акции, без да поиска тяхното одобрение. През март стана ясно, че компанията ще има нови собственици – израелската група за имоти Gazit-Globe и щатския инвеститор CPI Capital Partners Europe, които ще придобият дялове от компанията за 800 млн. евро. 

Наскоро от MEL съобщиха, че смятат да променят името й на Atrium European Real Estate. 

MEL е листната на Виенската фондова борса през 2002 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още