IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на търговски имоти в САЩ най-слаб от 30 години насам

За първи път от 1980 г. наличните площи за отдаване под наем в стрип моловете са повече от заетите

11:45 | 07.07.08 г.
Пазарът на търговски имоти в САЩ най-слаб от 30 години насам

Затварянето на магазини в САЩ превърна второто тримесечие на годината в най-слабият период за собствениците на стрип молове (магазини, подредени около една алея или паркинг) от 30 години, което се дължи на пренасочването на потребителите към по-евтини търговски обекти, сочат данни на компанията за проучване на пазара на недвижими имоти Reis, цитирани от Ройтерс.

За първи път от 1980 г. наличните площи за отдаване под наем в стрип моловете са повече от заетите – с около 300 хил кв. м. Наред с това през второто тримесечие на пазара са се появили 530 хил. кв. м новопостроени площи.

При стрип моловете, чиито ключови наематели обикновено са хранителни магазини или дрогерии, средният дял на незаетите площи е нараснал с 0,5 процентни пункта до 8,2%, ниво, което не е регистрирано от 1995 г.

Делът на незаетите площи в регионалните молове се е покачил с 0,4 процентни пункта до 6,3%, което е най-високото ниво от първото тримесечие на 2002 г. насам, сочат предварителни данни.

Все повече търговски вериги са закрили магазини още преди изтичане на наемния период или са избрали да не подновяват договорите за наем.

От Starbucks Corp наскоро заявиха, че ще закрият 600 кафенета до март. Модната верига GAP Inc смята да освободи част от търговските си обекти с обща площ 3,7 млн. кв. м, които в момента наема. Това е като допълнение към растящия списък на търговски вериги, като например Linen 'n Things и Goody's Family Clothing, които са поискали защита от фалит.

Потребителите са затруднени заради увеличените цени на хранителните продукти и енергията, както и заради разходите по обслужване на дълговете, натрупани по време на жилищния бум. За да съкратят разходите за облекло и продукти или услуги, които не са от първа необходимост, те са се пренасочили от стрип моловете, където продуктите са в горния ценови сегмент, към по-евтини търговски вериги като Wal-Mart.

Освободените площи са довели до намаляване на наемите в стрип моловте с 0,1% до средно 190 долара на кв. м.

Натискът в посока надолу върху наемите се дължи на притеснението на собствениците, че ще загубят наемателите си, а при настоящата ситуация на пазара те са наясно, че има малка възможност за намиране на други наематели, смята Сам Чандан, главен икономист на Reis.

Още по темата:

Нетрадиционни наематели стимулират търговията в американските молове

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още