IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швеция продаде държавна компания за имоти за 6,9 млрд. долара

Купувач е пенсионният фонд AP Fastigheter

08:05 | 04.07.08 г.
Швеция продаде държавна компания за имоти за 6,9 млрд. долара

Приватизационната програма на шведското правителство се придвижи крачка напред с продажбата на компанията за имоти Vasakronan на един от пенсионните фондове в страната - AP Fastigheter, за 41,1 млрд. шведски крони (6,9 млрд. долара), съобщи Financial Times.

Продажбата става факт само дни, след като France Telecom се отказа от офертата за придобиване на TeliaSonera – телекомуникационната група, в която правителството държи дял от 37,3% и която иска да продаде като част от програмата за приватизация.

Шведското правителство си е поставило цел да събере 200 млрд. крони от продажби на дялове в компании, контролирани от държавата, в опит да намали ролята й в обществото.

Планира се приходите да се ползват за намаляване на държавния дълг.

Досега са продадени дялове от борсовия оператор OMX на Nasdaq и Bourse Dubai, както и 8% от TeliaSonera на институционални инвеститори и 100% от Vin & Sprit на френската Pernod Ricard.

Покупката на AP Fastigheter включва нетните задължения и други ангажименти на Vasakronan, които се оценяват 16,5 млрд. крони. Правителството ще получи приходи в размер на 24,6 млрд. крони и ще прехвърли собствеността на 1 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още