IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Застрахователи: Масовите имуществени застраховки не покриват щети от взрив

Застраховките на домашно имущество обикновено се сключват за повреди, нанесени от експлозия, причинена от вътрешността на жилището

17:38 | 03.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Застрахователи: Масовите имуществени застраховки не покриват щети от взрив

Обикновените видове застраховки на домашно имущество не покриват щети като тези, нанесени на жилищата на гражданите от взривовете във военния склад край София (счупени прозорци, повредени врати и покриви и др.), казаха за Investor.bg от ръководството на Застрахователно дружество „Булстрад”, уточнявайки, че коментират само собствените си полици.

Въпросът е в това, че застраховките на домашно имущество (ако въобще има такива в района на взривовете) в масовия случай се сключват за повреди, нанесени от експлозия, причинена от вътрешността на жилището, например избухване на бойлер или газова печка – а не идващ отвън взрив. Днешният случай не може да се причисли и към графата „природни бедствия”. Има обаче, макар и малко, граждани, чиито имуществени полици включват всички видове риск, включително и сутрешната експлозия. Тези видове застраховки са значително по-скъпи и се сключват главно за големи къщи и жилища.

Що се отнася до недвижимото имущество на търговски обекти и предприятия, от „Булстрад” обясниха, че повечето от тях за застраховани срещу външни застрахователни събития, причиняващи чупене на витрини на магазини, стъкла на сгради на предприятия и др. подобни, т.е. в случая те ще получат обезщетения след съответния оглед и оценка.

Помолени за коментар относно хипотези при така създалата се ситуация от кого гражданите биха могли да получат обезщетения, от застрахователното дружество обясниха, че в много страни от ЕС (без да е ясно дали така е в България) военното министерство сключва застраховка „отговорност към трети лица”, която би могла – ако е включено застрахователно събитие „взрив” – да компенсира нанесени на гражданите имуществени щети.

Още по темата:

Щетите от взривовете ще се оценяват и от местната, и от централната власт
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още