IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бумът на френския жилищен пазар към своя край

Броят на сделките в района на Париж се е понижил със 7,9% на годишна база за първото тримесечие - най-голям спад от 10 годиини

12:57 | 03.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бумът на френския жилищен пазар към своя край

Бумът на френския жилищен пазар, продължил цяло десетилетие, се очаква да приключи тази година. Това сочат резултатите от редица изследвания, цитиращи понижаващите се продажби, както и евентуален малък спад в цените, пише Financial Times.

Средните цени на имотите са се понижили с 0,8% през първите три месеца на годината, според Националния индекс на нотариусите, публикуван тази седмица. Той е регистрирал и рязък тримесечен спад в броя на сделките в района на Париж. Техният брой се е понижил със 7,9 на сто в сравнение със същия период на 2007 г., което е най-голямото понижение за последните 10 години.

По прогноза на HSBC средните цени на жилищата в страната ще се понижат с 4% тази година и с 6% през 2009 г. Между различните региони обаче има значителни различия в размера на пониженията. В района на Лоар цените са отбелязали спад от 6,4% през последната година, а в Лорен – 5,9%, сочат данни на Century 21.

Подобно на съседните страни средните цени във Франция са отбелязали значителен ръст през последните години, повишавайки се двойно между 2000 и 2007 г., според Националната жилищна федерация.

Активността в строителния сектор изигра и съществена роля за понижението на нивото на безработицата във Франция, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още