IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Северна Каролина ще спасява 20 хил. собственици от отнемане на жилищата им

Планът предполага кредиторите да връчват на собствениците предизвестие от 45 дена, преди да предприемат действия по отнемането на имота

16:36 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Северна Каролина ще спасява 20 хил. собственици от отнемане на жилищата им

Губернаторът на Северна Каролина Майк Ийзли е призовал местното правителство да приеме план, който може да предотврати отнемането на жилищата на 20 хил. собственици поради необслужвани ипотечни кредити, пише Ройтерс.

Ийзли е коментирал, че в момента липсва каквото и да било действие от страна на федералното правителство по отношение на ипотечната криза.

“Всички очаквахме федералното правителство да се намеси и да направи нещо за тези отнемания (на имоти), а те не направиха нищо. Решихме да поемем инициативата в свои ръце... Ако не нещо друго, поне можем да помогнем на хората от Северна Каролина”, коментира Ийзли.

Планът, който е изпратен до местното правителство, изисква кредиторите да връчват на кредитополучателите с рискови кредити предизвестие от 45 дена, преди да предприемат действия по отнемането на имота.

Планът ще накара кредитори, получатели, държавни агенции и всички други институции и организации, които имат отношение към жилищния проблем, да работят заедно, за да помогнат на собствениците да запазят домовете си, пише изданието.

Броят на очакваните 20 хил. собственици, на които може да се помогне, е базиран на оценка на високорисковите кредити, които има вероятност да бъдат застрашени през следващите две години.

Миналата година Северна Каролина предприе стъпки, за да защити собствениците от ипотеки с плаващи лихви и наложи изискване кредиторите да гарантират, че условията по ипотеките отговарят на платежоспособността на кредитополучателите.

Щатът се нарежда 45-и в САЩ по отношение на концентрацията на високорискови ипотеки.

Също така Северна Каролина е била свидетел на по-малко ипотечни измами в сравнение с други щати, а пазарът й на имоти е останал сравнително устойчив на кредитната криза и последвалия спад.

Общо 23 500 процедури по отнемане са били стартирани в него през първите пет месеца на годината. За миналата година те са били почти 49 500, което е увеличение от 9% в сравнение с предходната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още