IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Богатите се разделят с имотите, трупат кеш

Заможните инвеститори са намалили дела на инвестициите си в имоти от 24% от портфолиото си на едва 14%

18:14 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Богатите се разделят с имотите, трупат кеш

Заможните инвеститори в последно време продават имотите си и предпочитат да държат капитала си в брой или да инвестират в ценни книжа, носещи фиксиран доход, пише Financial Times.

Ръстът на личното богатство в Европа в момента е по-бавен от инфлацията, което кара мениджърите, управляващи капитала на заможните инвеститори, да смятат, че портфолиата всъщност може да не генерират реална доходност.

Проучване на Merrill Lynch и консултантската компания Capgemini сочи, че световното богатство, собственост на заможни инвеститори по света, се е увеличило с 9,4% през 2007 г. Броят на инвеститорите пък е нараснал с 6% до над 10 млн.

Ръстът в Европа обаче е бил по-бавен. Личният капитал се е увеличил едва с 4,4% през 2007 г., докато броят на богатите е нараснал с 3,7% до 3,1 млн. души. Богаташите във Великобритания са нараснал с 2,1 на сто до 495 хил. души, казва Ник Тъкър от Merrill Lynch.

Според него по-бавните темпове на увеличение на богатството се дължат на ефекта от кредитната криза върху финансовите услуги и ограниченото кредитиране. Явно тези фактори са засегнали и инвестиционните стратегии на заможните инвеститори, пише изданието.

Богатите инвеститори са намалили дела на инвестициите си в имоти от 24% от портфолиото си на едва 14%. В същото време инвестициите в активи с фиксиран доход са се увеличили до 27%, а делът на парите в брой като част от портфолиото – до 17%.

Промяната на стратегията към по-сигурни активи с по-ниска волатилност се отчита и от други специалисти.

„Определено констатирахме, че препоръката ни от миналата година за намаляване на експозицията към ... имоти се е приела много добре от клиентите“, коментира Майкъл Дикс, оглавяващ „Проучвания и инвестиции“ в Barclays Wealth.

„Мисля, че много наистина продадоха тези активи. В същото време, предвид опасенията за глобална рецесия много клиенти приеха по-предпазлива стратегия – увеличиха дела в портфолиото си в кеш и облигации.“

JPMorgan Private Bank, RBC Wealth Management и Psigma посъветваха клиентите си да намалят експозицията си в имоти, особено във Великобритания.

Въпреки това мениджърите са на различно мнение относно това каква трябва да бъде стратегията за инвестиция в активи с фиксиран доход.

Инвеститорите обаче се съветват да не „изкривяват“ прекалено много портфолиото си към кеш.

„При сегашната доходност на парите, на клиентите ще им се наложи да поемат финансов риск, за да защитят реалната стойност на богатството си“, казва Гавин Ранкин от UBS Wealth Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още