IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в имоти в Европа на най-ниско ниво от 2003 г.

Големите пазари като Великобритания, Германия и Франция отчитат спад, Централна и Източна Европа се държи

17:52 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в имоти в Европа на най-ниско ниво от 2003 г.

Обемът на директните инвестиции в имоти в Европа се е понижил с 14% през второто тримесечие на 2008 г. до 35 млрд. евро, което е най-ниското ниво от 2003 г. насам, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Според него през първата половина на годината инвестициите са били в размер на 69 млрд. евро, което е с 44% по-малко от същия период на миналата година заради засиления ефект на кредитната криза.

Великобритания, Германия и Франция, които обикновено доминират инвестициите в Европа с около две трети от обема на общите сделки, са представлявали малко над половината с общ обем от 35 млрд. евро през първата половина на годината – понижение от 60% на годишна база.

По-малките пазари като Белгия, Финландия, Холандия, Испания и Швеция са се оказали по-издръжливи на кризата. Техният дял в общия обем се е увеличил с редица сделки.

Според доклада Централна и Източна Европа също са останали стабилни с общ обем от 4 млрд. евро през периода, подкрепени по-специално от продължаващия ръст на руския пазар.

За второто тримесечие сделките във Великобритания са били на стойност 8 млрд. евро в сравнение с 9 млрд. евро за първото тримесечие на 2008 г.

По прогнози на Тони Хорел, директор на отдел „Капиталови пазари“ в компанията, заради ограничената ликвидност на дълговите пазари обемът на инвестициите се очаква да бъде с 45% по-нисък през 2008 г. от 244-те млрд. евро, отчетени през миналата година.

„Докато липсата на ликвидност в банковия сектор остава остра, отстранявайки много инвеститори, в резултат на което се извършват много по-малко сделки и много от сделките се правят главно с единични активи, на пазара в Европа все още има много капитал, който да бъде похарчен“, казва той.

Германски инвестиционни фондове са инвестирали над 600 млн. евро в Лондон и в момента активно водят преговори за други пазари. Инвеститори от Близкия изток също присъстват на пазара, като се насочват главно към покупки на цели компании, отколкото на отделни активи.

„С ефекта на финансовата криза, която си проправя път до реалната икономика и още повече намалява доверието (на инвеститорите), през втората половина очакваме да видим ясни признаци на отслабващ наемен пазар, успоредно с увеличения натиск върху фундаменталните фактори на икономиката“, коментира Найджъл Робъртс, оглавяващ Европейски проучвания в Jones Lang LaSalle.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 30.06.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още