IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще изгони ли Черноморието освен българските туристи и родните туроператори?

Презастрояването на морските ни курорти отказва от почивка там общо 60% от участниците в анкета на Invеstor.bg

08:30 | 27.06.08 г.
Презастрояването по морето прогони много от българските туристи. Снимка: Investor.bg
Презастрояването по морето прогони много от българските туристи. Снимка: Investor.bg

„Спряхме да предлагаме летни почивки на българското Черноморие, както и други големи български туроператори“, каза за Investor.bg Гриша Костов от Алфатур. Според него причините за това са комплексни и в резултат на фактори като отлив на български туристи, високи цени за местните туроператори, както и некоректност от страна на някои хотели.

По думите му хотелите правят отстъпка за чуждите туроператори до 50%, а за българските – само 10%. Като причина за това той посочва, че хотелите гледат на българите като на туристи „втора ръка“ и резервен вариант.

Костов е категоричен, че се наблюдава много голям отлив на български туристи от морските ни курорти. Една от причините е презастрояването, както и строителните обекти, които макар и замразени, остават грозна гледка, коментира той.

Това сочат и резултати от анкета на Investor.bg. На въпроса „Ще ви откаже ли презастрояването по българското Черноморие от почивка там това лято?“ 42% от участниците отговарят „Да, ще почивам извън България“, а други 18% избират „Да, ще почивам на друго място в страната“. Това прави общо 60 на сто от анкетираните, като участниците са общо 1985.

Общо 14% няма да се откажат от почивка по нашето Черноморие, защото са на мнение, че не навсякъде е презастроено. Също толкова смятат да летуват там въпреки презастрояването. 9% няма да почиват, а 3% още не са взели решение.

Определено в сравнение с изминалия летен сезон се наблюдава известен спад в интереса на българските туристи към родното Черноморие, коментираха резултатите от анкетата и от Он Травел. Причината е комплексна: относително високи цени, презастрояване, замърсяване, недобро качество на обслужване вследствие на липсата на квалифициран персонал.

От агенцията обаче не смятат, че има тенденция към намаляване на предлагането на почивки на българското Черноморие от страна на българските туроператори.

Сред причините за отлива на български туристи е и несигурността в резервациите, защото някои хотели потвърждават резервациите само седмица преди почивката, като изчакват първо доколко ще се напълнят с чуждестранни туристи, казва още Костов.

„Освен всичко останало, разходите на четиричленно семейство само за чадъри и шезлонги са между 48 и 60 лв. на ден. Почти никъде извън България няма такива такси, освен на няколко публични плажа в Турция“, добави той.

Така за поредна година българските туристи масово са насочват към Турция и Гърция.

Според Он Травел Турция е предпочитана предимно поради предлагането на настаняване на база All inclusive с добро качество и цена, а Гърция - поради близкото разстояние, пътуването със собствен транспорт и възможността клиентите да не са обвързани с продължителност на престоя, който при груповите пътувания е фиксиран.

За това лято от Алфатур пък регистрират над 100% ръст на резервациите за Анталия спрямо миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още