IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Растящите строителни разходи свиват печалбите на предприемачите

На фона на забавянето на пазарите на имоти разходите за строителство играят все по-важна роля

16:24 | 26.06.08 г.
Растящите строителни разходи свиват печалбите на предприемачите

Нарастващите строителни разходи свиват печалбите на строителните предприемачи по света, пише Ройтерс. Това обаче може да се окаже добра новина за инвеститорите в недвижими имоти, ако способства за успокояване на предлагането на нови площи с оглед на затихващото търсене на имоти от страна на наематели, пише изданието.

Високите разходи, свързани с набавяне на финансиране, заради ограничаване на кредитирането от банките, допълнително затрудняват положението на строителните предприемачи.

„Нито един ресурс, който влиза в строителството, няма да поевтинее през следващите 12 месеца“, казва Майк Хъси от компанията за недвижими имоти Land Securities.

В Близкия изток, Индия и Китай, където е съсредоточена по-голямата част от световното строителство, строителните предприемачи доскоро разчитаха на резките увеличения в продажните цени на имотите, за да поддържат жилищните и бизнес проектите си печеливши.

Но със забавянето на пазарите на имоти ръстът от 50% в разходите за строителство в Азия през последните няколко година започва да се усеща.

В Дубай общите разходи за труд и материали са се удвоили от 2006 г. досега, което засяга сериозно компаниите, които са продали апартаменти преди започване на строителството.

Редица събития от тази седмица показват, че строителните разходи ще продължат да растат. Китайският производител на стомана Baosteel например се е съгласил на повишение от 96,5% на цената за желязна руда, която купува от Rio Tinto.

Световната цена на стоманата, използвана за носещи конструкции и за укрепване на сградите, се е покачила с 50% тази година. Разходите за стомана може да достигнат между 5-20% от разходите за строителство и дори повече в страни като Япония, където опасността от земетресения е по-висока.

Цените на други строителни материали, като се започне от пясък и се стигне до цимент, също са скочили.

В Индия строителният бум, предизвикан от облекчаването на регулациите за чуждестранните инвестиции в строителната индустрия, е довел до 50% ръст на разходите за последните няколко години.

Строителните предприемачи в страната все пак са реализирали маржове на печалба от порядъка на между 30% и 100% заради четирикратното увеличение на цените на имотите в някои райони, но тези дни вече са на привършване. Цените на жилищата се понижават, а продажбите са намалели наполовина в сравнение с миналата година.

Строителните предприемачи в Китай също изпитват затруднения заради скока в разходите, редуцираното кредитиране и някои мерки, наложени от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още