IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Флорида купува земя за 1,7 млрд. долара, за да я превърне в блато

Проектът цели да възстанови и опази националния парк Евърглейдс

11:36 | 26.06.08 г.
Флорида купува земя за 1,7 млрд. долара, за да я превърне в блато

Флорида ще плати 1,7 млрд. долара за земя на захарната компания US Sugar, която ще бъде превърната в блато за възстановяване на националния парк „Евърглейдс“ във Флорида, съобщава BBC.

Губернаторът на щата Флорида, Чарли Крайст, обяви плановете на управлението да закупи повече от 8 млн. дка земя, засята със захарна тръстика и да я върне към нейното естествено състояние.

Целта е да се възстанови митичната „тревиста река“ - плитка река с дължина 160 км, която се спуска от езерото Окичоби до крайбрежието във Флорида. Езерото е второто по големина сладководно езеро, което попада изцяло на територията на САЩ.

Природозащитниците се надяват, че тази инициатива ще възстанови чувствителната екосистема, която осигурява питейна вода за целия водоносен комплекс в южната част на Флорида.

Те описват проекта, лансиран от Крайст, като най-големия проект за екологично възстановяване в историята на САЩ.

Със заселването на хората на територията на „Евърглейдс“ преди повече от 100 години, те систематично са отклонявали течението на водата чрез диги и канали, за да им служи при селското стопанство и за питейна вода, обяснява Джеф Дантър, директор на природозащитната организация Nature Conservancy за Флорида. „Стигнало се е дотам, че системата вече отказва да функционира по начина, по който е свикнала и това оказва наистина пагубен ефект върху живата природа в „Евърглейдс“.

Състоянието на парка в момента е значително влошено, половината от него липсва, а другата половина е в екологичен дисбаланс, казва журналистът Майкъл Грънуолд.

"Последните предложения на губернатор Чарли Крайст ще помогнат да се насочи водния ресурс отново на юг“, казва Грънуолд.

Според него посевите на захарна тръстика са нанесли необратими изменения в околната среда. Когато захарните плантации за напоени, паркът е пресушен и обратното. Той обвинява силното влияние на групите, лобиращи в полза на захарните производители, че нехаят за възстановяването на естествения баланс.

Въпреки мнението му, че е твърде късно за спасяване на парка, закупената земя ще осигури милиони декари за воден резерв. Водата може да бъде пречистена и насочена към южния бряг на полуостров Флорида.

По думите му възстановяването и опазването на парка е с висок приоритет за много американци. „Проектът се превръща в индикатор за отношението на САЩ към околната среда, особено към влажните зони. Осигуряването на чиста питейна вода е основен въпрос. Хората разбират, че един ден водата ще стане скъпа като петрола“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още