IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

DTZ: Кредитната криза ще продължи и през 2009 г.

Въпреки всичко имотите остават на мода, като 62% от участниците в проучване на DTZ планират да увеличат средствата, предназначени за инвестиции в сектора през 2008 г.

10:32 | 26.06.08 г.
DTZ: Кредитната криза ще продължи и през 2009 г.

В най-добрия възможен сценарий първата фаза на кризата с високорисковите ипотеки – сериозно свиване на ликвидността на банковия пазар, може би е свършила, смятат от консултантската компания DTZ. „Същинската кредитна криза“ обаче - изразено затягане на наличността и цените на дълговото финансиране – ще продължи и през следващата година, прогнозират консултантите, цитирани от PropertyEU.

В проучване на кредиторите 75% от респондентите на европейския пазар очакват допълнително затягане на условията по отпускане на заеми. По-голямата част от анкетираните не очакват значително възстановяване на европейския пазар на ценни книжа, обезпечени с бизнес ипотечни кредити, преди 2009 г. най-рано.

Стойността на капиталовия пазар на недвижими имоти в световен мащаб достига 12 тлрн. долара (7,7 трлн. евро), сочат изчисления на DTZ.

Въпреки че миналата година глобалните инвестиционни сделки с имоти нараснаха до 730 млрд. долара, от компанията прогнозираха, че кредитната криза вероятно ще породи спад от 30% в тазгодишните обеми до 500 млрд. долара. Сделките с имоти в света намаляват с около 50% през първото тримесечие на 2008 г. спрямо същия период на 2007 г.

Проучване на намеренията на инвеститорите сочи, че недвижимите имоти още са на мода, като 62% от участниците в него очакват да увеличат средствата, предназначени за инвестиции в сектора през 2008 г.

Основна дестинация за увеличените средства ще бъде Азиатско-тихоокенаският регион. Около 56% от всички анкетирани планират да увеличат експозициите си към пазара на имоти в региона, като най-голям интерес привлича Китай. Само 44% възнамеряват да повишат експозициите си към британски имоти през тази година, спрямо 80% за миналата.

Инвеститорите от Европа и Азиатско-тихоокеанския регион са по-оптимистично настроени от тези в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още