IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съкращават хиляди брокери за имоти на Острова

По-малкото продажби водят до радикални съкращения на работни места в сектора

08:25 | 26.06.08 г.
Съкращават хиляди брокери за имоти на Острова

По-голямата част от последните десет години е била благодатна за брокерите на недвижими имоти във Великобритания, но със спада в цените и свиването в обема на продажбите на брокерите им се налага да се потрудят повече, за да имат успех при сделките, пише International Herald Tribune. Много от тях вече са загубили работата си.

Брокерите си спомнят времената, когато имотите са се продавали в рамките на 24 или 48 часа, дори на леко завишени цени и признават, че тези времена прекалено са повишили критериите им.

Сега със световната кредитна криза много британски брокери изживяват трудни времена. Доходите им намаляват, казва Тревор Кент, бивш президент на британската Национална асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAEA).Според него средностатистическият брокер би започнал работа с 50 хил. паунда по време на бума миналата година, генерирани от комисиони в размер на 2-3% от сделката. „Изведнъж те падат на 30 хил. паунда или 25 хил. паунда“, казва той. Някои брокери не могат да реализират продажба в продължение на два месеца“, казва Кент.

Данните, които се публикуват почти всеки ден от банки, консултантски агенции и търговски организации, показват защо.

Кредитирането на купувачи, които за първи път купуват жилище, и собствениците на жилища през първото тримесечие достига най-ниското си ниво от преди 30 г., отразявайки се в рязък спад в броя на жилищата, които сменят своя собственик, казват от Съвета на ипотечните кредитори. Новите жилищни кредити за хора, които купуват за първи път, и за собственици на жилища са се понижили с 48% през март в сравнение с година по-рано.

Броят на търсещите жилища e намалял заради ограниченото ипотечно кредитиране, казват от NAEA. През пролетта на 2006 г. средностатистическия брокер е сключвал по една сделка почти всеки ден, а сега – едва седем на месец, казват от асоциацията.

По-малкото продажби водят до мащабни съкращения на работни места според доклада на Центъра за икономика и бизнес проучвания. От центъра предвиждат, че 15 хил. брокери и други професии, свързани с управлението на имоти, ще изчезнат тази година спрямо досегашните 290 хил. работни позиции.

Според изследване, цитирано от PropertyWeek, повечето агенции за бизнес имоти във Великобритания са преустановили набирането на персонал поради пораженията, нанесени от кредитната криза. Общо 73% от водещите британски агенции за бизнес имоти казват, че ще съкратят броя на служителите си или ще го запазят без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още