IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дават на прокурор връщането на терени в двора на Онкологията

Вещи лица свидетелствали в съда, че имотите са земеделски; като такива били определени и стадиони на НСА

14:07 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Дават на прокурор връщането на терени в двора на Онкологията

Столична община е предала на прокурор документите по връщането на три терена, които се намират в двора на Националната онкологична болница, съобщи на пресконференция главният архитект на София Петър Диков.

Той уточни, че трите терена са с площ по около един и половина декара, като за единия терен дори вече има заявка за строителството на шестетажна сграда.

Освен това общината започва проверка и за това как са върнати имоти на територията на Националната спортна академия (НСА). За Investor.bg Диков обясни, че става въпрос общо за около 70-80 декара, на които фактически са разположени стадиони на НСА.

Според общинска администрация възстановяването на тези имоти на бившите собственици е неправомерно, тъй като в съда вещи лица са свидетелствали, че имотите представляват земеделски земи.

По мнението на общинското ръководство има и други такива случаи в столицата.

Главният архитект каза още, че общината има затруднения при отчуждаването на други имоти, които са необходими за общински мероприятия. По думите му поради тези затруднения се бави изграждането на връзката между бул. „Тодор Каблешков“ и „Черни връх“. Там собствениците не само че искат прекомерно високи суми за терените, но и създават процедурни пречки, каза Диков.

В тази връзка той посочи, че в скоро време общината ще обяви списък с имената на собствениците и фирмите, които неправомерно бавят отчуждаването.

За тези земи пък, които са върнати правомерно на собствениците им, но са необходими на общината, за обезщетения са предвидени около 60 декара общинска земя в Горубляне.

Във връзка с журналистически въпрос какъв е инвестиционният интерес към крайградските зони на София, главният архитект посочи, че има интерес към застрояване с логистични цели в посока Ботевградско шосе и Цариградско шосе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още