IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ценовата корекция на имотите в Европа е "по-рационална"

Въпреки това обемът на сделките се е понижил, като се забелязва и оттегляне от по-рискови пазари като този в Източна Европа, смятат експерти

10:09 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ценовата корекция на имотите в Европа е "по-рационална"

Инвестиционните пазари на имоти в Европа са отчели по-малко принудителни продажби в сравнение с очакваното, тъй като темповете на ценовата корекция в района са били по-рационални тази година в сравнение с втората половина на 2007 г., смятат от отдела за изследвания на европейския пазар в Savills.

Процесът на забавяне на пазара донякъде е бил ограничен от европейски инвестиционни фондове с ниско ниво на ливъридж, инвеститори от Близкия изток и германски фондове, които са останали активни, най-вече във Великобритания, където ценовата корекция е била най-голяма.

Въпреки това от компанията казват, че инвестиционните обеми значително са се понижили поради намалелия брой продажби на цяло портфолио и общото предпочитание за сделки на стойност под 100 млн. евро.

Обемите са се понижили с 55% във Франция, с 50% във Великобритания и с 26% в Германия в сравнение с началото на 2007 г., преди кризата да ги засегне.

“Растящата доходност се очаква да стимулира подновения инвестиционен интерес тъй като някои инвестиции се приближават до реалната си стойност”, казва Джилс Уилкокс, шеф на отдела на Savills за трансгранични инвестиции в Европа.

“Въпреки това обемът на сделките се е понижил поради по-ограниченото предлагане на заеми, като наред с това се забелязва известно оттегляне от пазари, които се възприемат като по-рискови като този в Източна Европа.”

Според доклад на компанията движещата сила на инвестиционните пазари е ръстът на наемите, особено в западноевропейските пазари.

Сегментът на търговските имоти е реагирал най-бавно на напрежението за ценова корекция, като доходността от някои видове имоти в Германия, Гърция, Полша, Италия и Турция е продължила да се свива и през първото тримесечие на 2008 г. Въпреки това други пазари са показали признаци на забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още