IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на британски жилища отбелязват спад от 13% през май

От 115 хил. през април броят на продажбите на жилища на Острова е паднал на 100 хил. през май

14:14 | 24.06.08 г.
Продажбите на британски жилища отбелязват спад от 13% през май

Обемът на продажбите на жилища е намалял с 13% през май в сравнение с април, сочат официални данни в потвърждение на мрачната картина, подсказана от последните резки спадове в броя на одобренията за отпускане на ипотечни кредити, съобщава Guardian.

От 115 хил. през април броят на продажбите през май е паднал на 100 хил., сочат данните на британската служба „Приходи и митници“ (HMRC). На годишна база понижението е 37% и е най-големият месечен спад от декември 2006 г. насам.

Данните потвърждават опасенията на големите компании за жилищно строителство, че след Великден тази година продажбите на жилища, които тогава вече са били слаби, претърпяват криза. Все повече икономисти смятат, че цените на жилищата може да паднат с 30% предвид настоящото забавяне.

От Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS) смятат, че нивото на активност ще продължи да намалява през следващите месеци. Въпреки данните за силно ниво на потребление, спад в толкова голям размер ще окаже влияние върху потреблението на трайни стоки, както и върху работните места, като брокерите на недвижими имоти и хората, занимаващи се с други свързани дейности, са под все по-голяма опасност, казва главният икономист на RICS, Саймън Рубинсън.

Данните от HMRC потвърждават големия спад в ипотечното кредитиране през май, като по-рано от британския Съвет на ипотечните кредитори съобщиха, че кредитирането е намаляло почти наполовина до общо 142 300 ипотечни заема през първото тримесечие на 2008 г.

Спадът в продажбите на жилища и последващият натиск върху цените увеличава възвръщаемостта от наеми до нейното най-високо ниво от началото на 2006 г. насам, казва ипотечният кредитор Paragon Mortgages. Средната възръщаемост от наеми във Великобритания сега е 6,4%, благодарение на 12% ръст в средните наеми през изминалата година, казват от Paragon.

„Голямото търсене от страна на наематели предизвиква увеличаване на наемите, което позволява на собствениците на имоти да постигнат по-висока въвръщаемост в сравнение с нивата от последните две години“, казва управляващият директор на Paragon, Джон Херън.

Цените на имотите са намалели, а наемите за същите имоти на свой ред са се увеличили. Именно комбинацията между двете явления определя високата въвръщаемост от наемите. Това означава, че по-малко хора предпочитат да купят собствено жилище, като вместо това живеят под наем.

„Собствениците на имоти, които успяват да се възползват от намаляващите цени на жилищата, изпълняват жизнено важна социална роля. Инвеститорите остават в по-добро положение да купуват имоти в сравнение с повечето хората, които търсят жилище за собствени нужди или хората, които купуват за първи път, а населението все пак се нуждае от подслон. Предлагането на социални жилища не може да посрещне търсенето в краткосрочен план, така че може да се очаква натискът върху частния наемен пазар да продължи във всички части на страната“, казва Херън.

Средните офертни цени на жилищата във Великобритания намаляват с 1,2% през юни спрямо предходния месец, сочат данни на сайта за имоти Rightmove.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още