IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-лошото от жилищната криза в САЩ може и да не е отминало

Загубите на работни места биха могли да бъдат „последния, но доста тежък удар“, смятат от Харвардския университет

10:35 | 24.06.08 г.
Най-лошото от жилищната криза в САЩ може и да не е отминало

Жилищната криза в Щатите, която вече се оформя като най-лошата за това поколение, още не е извървяла целия си път, сочи доклад на Харвардския университет за пазара на жилища.

Освен това, ако в идните месеци се ускорят темповете на загуба на работни места, това може да измести всяко възстановяване на пазара още по-далеч в бъдещето, казва Никълъс Рецинас, директор на съвместния център за проучвания на жилищния пазар на Харвард, цитиран от Ройтерс. По думите му загубите на работни места биха могли да се окажат „последния, но доста тежък удар“.

Всяка година центърът публикува доклад за състоянието на пазара в Щатите. Изданието за 2008 г. дава мрачна прогноза за жилищата из цялата страна.

Местните пазари са засегнати от понижения на началното жилищно строителство и на продажбите на нови и на съществуващи жилища – корекции, които съперничат на най-голямото забавяне от времето на Втората световна война, казват от центъра.

Освен всичко останало, пониженията на цените на жилищата и ръстът на просрочените ипотеки в момента са най-сериозни от 60-те и 70-те години насам. Всичко това се натрупва в забавяне, което е „най-суровото, което ние сме виждали“, твърди Рецинас.

По думите му, исторически погледнато, жилищните пазари обикновено се възстановяват след икономическа рецесия и комбинация от намаляващи ипотечни лихви и цени на имотите. На жилищния пазар сега обаче вероятно ще му трябва повече време, за да се възстанови, заради високите нива на просрочените ипотеки и ограниченията на кредитните пазари, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още