IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изграждането на търговски центрове на Острова се забавя

На пазара ще продължават да се появяват нови проекти, но броят им се очаква съществено да намалее през 2008 и 2009 г.

15:34 | 23.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Изграждането на търговски центрове на Острова се забавя

Въпреки трудните пазарни условия развитието на нови търговски центрове във Великобритания е отбелязало едва незначителен спад през последните шест месеца, сочи доклад на консултантската компания CBRE.

В момента 5,91 млн. кв. м са на етап изграждане в сравнение с 5,95 млн. кв. м през третото тримесечие на миналата година.

Въпреки това тази промяна не включва т. нар „distressed assets“ (проекти в затруднено финансово състояние) – такива, които са спрени или забавени, или тези, за които се преценява, че вече не са финансово изгодни.

Значителен брой други проекти в момента са замразени, включително и такива на големи компании.

На пазара ще продължават да се появяват нови проекти, но броят им се очаква съществено да намалее през 2008 и 2009 г.

Наред с това през следващите две години ще намалеят и възможностите за търговските вериги да намират търговски площи на ключови локации.

За разлика от рецесията в началото на 90-те обемът на новото предлагане е сравнително малък. С по-малко от 1% ново предлагане на година и прогнозен годишен прираст на населението от 0,7% през следващото десетилетие обемът площи на глава от населението се очаква да остане непроменен или малко да намалее.

По-малко от 20% от заплануваните проекти за търговски центрове са на етап изграждане, а 40% са на етап идеен проект.

Продължава и концентрацията на центровете в дадени ключови локации, в резултат на което половината от населението на Великобритания пазарува едва в 70 големи локации в сравнение с 200 преди 30 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 23.06.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още