IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският жилищен пазар продължава да отслабва през юни

Средната офертна цена за жилище на Острова отчита месечен спад от над 1% до 239 564 паунда

10:02 | 23.06.08 г.
Британският жилищен пазар продължава да отслабва през юни

Цените на жилищата във Великобритания продължават да отслабват през юни, сочи индекс на сайта за имоти Rightmove.

Данните обхващат близо 155 хил. офертни цени през месеца и според тях средната стойност намалява с 1,2% спрямо предходния месец. За сравнение през май имаше повишение на цената от 1,2%.

На годишна база през юни се регистрира ръст от едва 0,1%.

Индексът е в синхрон с данните на Nationwide и Halifax, чиито проучвания също отчетоха рязка корекция на цените през последните месеци.

Според Rightmove средната офертна цена за жилище на Острова вече е 239 564 паунда.

Към момента има над 1 млн. имота за продажба, като на всеки купувач се падат по 15 оферти, сочи проучването.

През юни брокерите на имоти имат по 75 оферти в каталозите си, което е ръст спрямо 73 през май. Това е два пъти повече от стойността през юни миналата година, като сред причините е неуспехът на кандидат купувачите да осигурят финансиране за покупка на имот.

„Въпреки най-ниските нива на активност на жилищния пазар от 30 години насам, на пазара излизаха нови продавачи и искаха рекордни цени. Това е лудост и противоречи на икономическата логика. Добре, че новите продавачи вече подхождат по-реалистично към цените от самото начало, за да привлекат купувачи“, коментира ситуацията Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove, цитиран от aboutproperty.co.uk.

Ценовите понижения са най-драматични в Ийст Мидландс, където средната офертна цена намалява с 3,5% на годишна база през юни. В Уест Мидландс и северозападната част на страната офертите се понижават с 3 на сто.

Изцяло в контраст на тази тенденция, средните офертни цени в Лондон нарастват с 2,9% за година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още