IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британци с колективен иск срещу Испания заради данък върху сделките с имоти

Данъчната вратичка се отвори, след като стана ясно, че британците са плащали данък върху продажбите на имоти в размер на 35%, а испанците - 15%

15:24 | 20.06.08 г.
Британци с колективен иск срещу Испания заради данък върху сделките с имоти

Около 200 британци подадоха колективен иск срещу испанското правителство във връзка със сделки с имоти, които са реализирали през последните четири години. Всички те са продали имоти в Испания между юни 2004 г. и декември 2006 г. и целта им е да си върнат данъка върху сделките, за който неправилно са надплатили, обяснява aboutproperty.co.uk.

Данъчната вратичка се отвори, след като стана ясно, че британците са плащали данък за сделките в размер на 35% върху реализираната печалба, който се налага на продавачите, които не са граждани на Испания, спрямо 15%, заплащани от граждани на страната.

Несъответствието е било първоначално разкрито от компанията за валутна обмяна HiFX и испанската адвокатска кантора Costa, Alvarez, Manglano & Associates.

Разликата в размера на данъка не само че възлиза на около 86 млн. паунда, но и противоречи на законите на ЕС за защита от дискриминация и затова се счита, че е била неправомерно начислена от испанското правителство.

Британците смятат да настояват не само за възстановяване на разликата, но и да се добави лихва от 6% върху пропуснатите заради данъка печалби.

По първоначални изчисления претенциите са били за по 11 хил. паунда на човек, или общо около 37 млн. паунда. През последните три месеца обаче стотици британци са подали искове за средно от над 19 300 паунда всеки, което надхвърля 86 млн. паунда, които британците са надплатили на правителството.

„Откакто пуснахме сайт и заведохме колективен иск срещу испанските данъчни власти, винаги сме казвали, че ще бъде изключително трудно да се посочи точният брой на засегнатите от този случай и колко ще могат да поискат от Испания“, обясняват от HiFX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още