IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Двойното увеличение в срока за концесии на плажовете прието на първо четене

С промените се допуска възможността за предоставяне на морските плажове под наем за срок до 5 години

10:13 | 19.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Двойното увеличение в срока за концесии на плажовете прието на първо четене

Двойно да се увеличи максималният срок за предоставяне на морски плаж на концесия - до 20 години, предвиждат промени в Закона за концесиите, които бяха приети на първо четене от парламента.

Евгени Чачев от ДСБ предложи прегласуване с аргумента, че се гласува корупционен закон, който ще има пагубни последици за европейското бъдеще на България. Промените бяха подкрепени и при повторното гласуване, предаде БТА.

Предвижда се като принадлежност към обекта на концесията да могат да се включват прилежащата акватория с широчина не повече от 200 м, островите, включително и изградените от човешка дейност, и брегоукрепителните и брегозащитните системи и съоръжения.

Когато при изтичане на крайния срок на концесията за съответния морски плаж е открита процедура за предоставяне на нова концесия, без да е сключен договор, срокът на действащия договор да се удължава до влизането в сила на новия, предвижда законопроектът.

С промените се допуска възможността за предоставяне на морските плажове под наем за срок до 5 години. Аргументът е, че голяма част от плажовете не са концесионирани и за тях няма проявен интерес. Отдаването им под наем ще е алтернатива на досегашната възможност тези плажовете да се предоставят за управление на общините.

Депутатите отхвърлиха промените в Закона за концесиите, внесени от „Атака“, с 16 гласа "за", 64 "против", 87 "въздържал се". Измененията целяха да се направи разграничение на видовете концесии според начина на финансиране - чрез публично-частно партньорство и самофинансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още