IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Млякото и мандрите - нова перспектива за инвеститорите в имоти

Покрай бързото поскъпване на млякото цените на земята, подходяща за отглеждане на млекодайни животни, и на мандрите също нарастват

08:14 | 18.06.08 г.
Млякото и мандрите - нова перспектива за инвеститорите в имоти

Покрай бързото поскъпване на млякото цената на земята, подходяща за отглеждане на млекодайни животни, както и тази на мандрите също нарастват, с което създават различна възможност за инвеститорите в имоти, пише NuWire Investor.

Всичко тръгва от Китай. Традиционната китайска диета не разчита на големи количества млечни продукти, но нарастващото западно влияние оказва значителен ефект. През последните осем години търсенето на мляко в страната е нараснало три пъти.

Министър-председателят на Китай Уън Дзябао заяви, че планира всяко китайско дете да има по половин литър мляко на ден. Около 267 млн. от жителите на Китай са на възраст под 14 години, което означава по минимум 133 млн. литра мляко на ден само за децата в Китай. Ако се сбъдне желанието на Дзябао, цената на млякото в глобален мащаб има накъде да расте.

„Все повече хора вярват, че търсенето на млечни продукти в света ще надхвърли предлагането за известно време, което ще държи цените високи“, казва Ричард Бърн, маркетинг мениджър на базираната в Нова Зеландия Roger Dickie New Zealand, специализирана в инвестиции в гори и имоти.

Според него именно Нова Зеландия е най-логичното място за инвестиции в сектора предвид това, че е най-големият износител на млечни продукти в света, като съществуват възможности и в САЩ, Южна Америка и някои части на Европа.

Има и известна доза бюрокрация. Така например чужденците, които искат да инвестират в млечния сектор в Нова Зеландия, трябва да получат одобрението на местната агенция за чуждестранни инвестиции (OIO). Инвеститорите могат да изберат да бъдат еднолични собственици на ферма или да делят инвестицията си с други инвеститори, за да ограничат финансовия риск. Една успешна мандра без задължения в Нова Зеландия би трябвало да носи възвръщаемост от между 6 и 8% годишно, твърди Бърн.

През май 2007 г. САЩ става нетен износител на млечни продукти за първи път в историята си. По щати шестте най-големи производителя на млечни продукти са Калифорния, Уисконсин, Ню Йорк, Пенсилвания, Минесота и Айдахо. Някои щати, като Уисконсин и Южна Каролина, предлагат данъчни облекчения за инвестиции в млечния сектор.

Няколко основни фактора следва да се имат предвид при инвестиции във ферми за производство на млечни продукти, сред тях локация, климат, тип почва, водоснабдяване и потенциалното влияние, което мандрата ще окаже върху околната среда. От RDZN препоръчват и да се търсят ферми, които не използват пълния си потенциал и могат да бъдат подобрени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още