IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондът BPD похарчил 680 хил. паунда да отблъсне милиардера Луис

Компанията приключи шестмесечието до 31 декември 2007 г. със загуба след данъци от 982 хил. паунда

14:00 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът BPD похарчил 680 хил. паунда да отблъсне милиардера Луис

Инвестиционният фонд Bulgarian Property Developments Plc (BPD) съобщи, че разходите по защитата от кампанията за враждебно придобиване от страна на британския милиардер Джо Луис и неговата компания Windsorville Investments Limited са възлезли на 680 хил. паунда.

Windsorville бе отправила оферта от 64 пенса за акция, която от BPD отхвърлиха като цена, „значително подценяваща стойността на компанията“ и в крайна сметката кампанията по евентуалното придобиване завърши с неуспех.

BPD, чиито акции се търгуват на Лондонската борса, регистрира загуба след данъци от 982 хил. паунда за шестмесечния период до 31 декември 2007 г., сочи отчетът на компанията за периода.

Според оценка, направена от Colliers, стойността на портфолиото на компанията към края на ноември е 75 млн. евро. Брутната стойност на завършените проекти (Gross Development Value) в портфолиото й се оценява на 412 млн. евро.

От BPD уточняват, че оценката предполага застроена площ от 130 хил. кв. м за един от ключовите проекти на компанията в столицата, в близост до кв. „Лозенец”. Въпреки това тя е кандидатствала за увеличение на плътността на застрояване до над 250 хил. кв. м, като решение в това отношение се очаква до края на годината. По оценка на Colliers такова разрешително ще увеличи сегашната стойност на терена с 21,4 млн. евро до близо 58 млн. евро.

Теренът в „Лозенец” първоначално беше с големина от 87 хил. кв. м. От тях две трети са застроени със стари индустриални сгради, в които има около 90 наематели. Впоследствие компанията купи още два съседни терена, в резултат на което цялата площ се увеличи на 91 500 хил. кв. м.

Фондът има и проект за строеж на логистичен парк във Варна. Част от терена е заета от стари складови площи, а върху останалата част компанията изгражда нови складове, шоурум и офиси. Първата сграда със складове вече е готова и изцяло отдадена под наем, като през следващите седмици се очаква да бъде получен Акт 16. В началото на септември се очаква да бъде завършена и втората сграда, в която също по-голямата част от площите е отдадена под наем.

Наред с това BPD има и два терена в близост до Околовръстния път в София, върху които смята да изгради складове, магазини и офиси.

Компанията има проекти (сама или в партньорство) за изграждане още на складове и офиси в Русе, търговски центрове в Сандански, Плевен и Видин .

Плановете й предвиждаха и изграждане на жилищен комплекс в Банско, но впоследствие BPD реши да продаде парцела си там. Заради забавянето на пазара на ваканционни имоти обаче неговата продажба се оказа по-трудна от предвижданото, коментират от компанията. Затова тя реши засега да задържи терена и да изчака ситуацията на пазара да се подобри.

Решение за продажба има и за обекта в Пловдив.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още