IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Монголия ще раздава земя на гражданите си безплатно

Целта на законопроект, внесен в парламента, е да се повиши благосъстоянието на монголците

11:40 | 17.06.08 г.
Монголия ще раздава земя на гражданите си безплатно

Монголският парламент разглежда законопроект, съгласно който всеки гражданин на страната на възраст над 18 години ще може да получи безплатно парцел земя, пише руското онлайн издание Квадрум.

В градовете и централните райони полагаемият поземлен участък ще е равен на около една трета от 1 хектар (1 хектар = 10 дка), а в селските местности ще е равен на около половината от 1 хектар.

В случай че бъде одобрен, законопроектът ще влезе в сила до 1 май 2013 г., като целта му е да се повиши благосъстоянието на гражданите на страната.

„Ако всеки има земя, ще бъде в състояние да управлява своя малка ферма или овощна плантация“, коментира законопроекта един от авторите му - депутататът Д. Ганкуянг. „Решението се приема с цел да се премахне бедността и да се укрепи семейството“, добавя той.

Ще се раздава дори земя, която попада в предградията на монголската столица Улан Батор. Изключение представляват единствено парцелите в непосредствена близост до пътищата (до 100 метра от тях), които няма да стават частни.

На монголския пазар на недвижими имоти се регистрира нарастване на търсенето и на цените. За последните три години цените на жилищата са се увеличили с 15%, сочат данни на Mongolian Properties. Доходността от отдаване под наем на първокачествен имот в Улан Батор е 18% годишно.

Не може да се говори за бум на инвестициите, но благодарение на богатството на полезни изкопаеми страната привлича чужди компании, чиито служители създават известно оживление на местния пазар на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още