IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Всеки пети собственик на жилище на Острова се страхува да не му бъде отнето

Същевременно една трета от анкетираните биха теглили ипотечен кредит пет пъти по-голям от собствените им доходи, за да се сдобият с имот или да се преместят в по-голямо жилище

10:17 | 17.06.08 г.
Всеки пети собственик на жилище на Острова се страхува да не му бъде отнето

Всеки пети собственик на жилище във Великобритания се страхува, че домът му може да бъде отнет поради неплащане на вноските по ипотеката.

Притеснителен е и фактът, че две пети от собствениците биха се отказали доброволно от жилищата си, ако не успяват да се справят с плащанията, сочи анкета на британската агенция за проучване на кредитната история на потребителите Equifax.

„Кредитната криза взема своя данък от собствениците на жилища. Особено притеснително е, че 38% казват, че доброволно ще се откажат от дома си, ако не могат да си позволят да плащат месечните вноски. Това е много драстична мярка и до нея трябва да се прибягва наистина в най-краен случай“, казва Нил Мънро от агенцията, цитиран от abouproperty.co.uk.

Мънро призовава и ипотечните кредитори да действат по-отговорно, когато заемополучателите са в затруднение, за да се избегне доброволния отказ от жилището.

От проучването става ясно още, че 72% не биха обмислили като вариант схемата с продажба на имота и след това обратното му наемане, ако са изправени пред отнемане на имота.

Въпреки натиска върху пазара една трета от анкетираните признават, че биха теглили ипотечен кредит пет пъти по-голям от собствените им доходи, за да се сдобият с имот или да се преместят в по-голямо жилище.

„Цели 80% мислят, че пазарът на жилища не е достатъчно достъпен. Това вероятно обяснява защо хората са склонни да се напрегнат до краен предел, за да си купят имот“, обяснява Мънро.

„Това обаче може да доведе до големи финансови затруднения по-късно“.

Мънро предупреждава още, че ниската активност на пазара на жилища би могла да се пренесе към сектора на търговските площи и да окаже допълнителен натиск върху икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още