IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С по 1 млрд. паунда на ден се обезценяват британските жилища

Общата стойност на жилищния фонд във Великобритания е 5,8 трлн. паунда спрямо 6,1 трлн. паунда през септември 2007

15:47 | 13.06.08 г.
С по 1 млрд. паунда на ден се обезценяват британските жилища

Жилищните имоти във Великобритания са на обща стойност 5,8 трлн. паунда, но бързо поевтиняват, сочат данни на сайта за оценка на имоти Zoopla.co.uk. През септември миналата година по време на върха на жилищния бум стойността им е била с 300 млрд. паунда по-висока – 6,1 трлн. паунда. Откакто обаче цените започнаха свободното си падане, общата стойност рязко намалява.

Така за последните девет месеца жилищните имоти на Острова губят от комбинираната си стойност по над 1 млрд. паунда на ден.

Разпределена спрямо населението, което по последни данни на националната статистика е 60,6 млн., на човек от населението се падат по над 96 296 паунда от общата стойност на имотите.

„Въпреки резкия спад на пазара очевидно е, че британският пазар на имоти остава сред най-скъпите в света, изчислено на база човек от населението“, коментира Алекс Честърман, главен изпълнителен директор на Zoopla, цитиран от aboutproperty.co.uk.

Лъвският пай от общия жилищен фонд на Великобритания се формира от Англия, където има жилища на обща стойност 5,2 трлн. паунда (89,4%). Общата стойност на всички жилища в Шотландия е 401 млрд. паунда (6,9%), докато имотите в Уелс се оценяват на 219 млрд. паунда, или 3,7% от жилищния инвентар.

Не е изненадващо, че имотите в Лондон са с най-висока стойност - 776 млрд. паунда, с което формират 13,3% от стойността на жилищния фонд на Острова. Само четири други големи градове формират по над 1% от комбинираната стойност на британските жилища – Бристол (76,2 млрд. паунда), Глазгоу (75,2 млрд.), Бирмингам (67,9 млрд.) и Манчестър (64,2 млрд.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още