IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският пазар на търговски площи най-слаб от началото на 90-те години

През последните 12 месеца до май наемоте на търговските площи във Великобритания реално са се понижили с 3,1%

11:35 | 13.06.08 г.
Британският пазар на търговски площи най-слаб от началото на 90-те години

Наемите на магазини на търговските улици и в търговските центрове във Великобритания падат с най-бърз темп от 15 години насам заради последствията от икономическата криза върху сектора на търговските площи, сочи проучване на Colliers CRE, цитирано от Financial Times. Според данните пазарът демонстрира най-слабите резултати от началoто на 90-те години досега.

В номинално изражение наемите се повишават с 1,1% като цяло през последните 12 месеца до май, но след като се отчете инфлацията, реалната стойност на наемите се е понижила с 3,1% - най-голямото годишно намаление от средата на 90-те насам, сочат данните.

Наемите на магазини се очаква да паднат с още 15-20% през следващите три години, според проучването.

Освен това търговците търсят по-големи преференции от наемодателите, за да приемат новите нива на наемите, очаквайки влошаване на условията при търговията. Така ключовите наематели могат да искат близо два пъти по-дълги гратисни периоди, без да плащат наем.

Наблюдават се признаци на проблеми в много области на сектора на търговски площи. Потокът от клиенти е намалял значително през последните месеци, а от британския търговски консорциум казват, че продажбите през април са паднали до най-ниското месечно ниво от три години насам, въпреки че през май е отчетена по-голяма активност.

„Очаква се наемите да паднат още и незаетите площи да се увеличат поради по-голямото предлагане“, казва Грег Стайлс от Colliers.

Според консултантската агенция условията вероятно няма да станат по-неблагоприятни от последния значителен спад в началото на 90-те и има признаци на стабилност в определени сектори и региони.

Най-засегнати райони са Уелс и Западен Мидландс, но северозападната част на Великобритания и Йоркшир изпитват подобрения в нивата на наемите през изминалата година.

Очаква се търговските площи в центъра на Лондон да останат относително изолирани – средните номинални наеми за топ имоти са се покачили с 1,7% през изминалите 12 месеца, което е над средното ниво за пазара, въпреки че ръстът в наемите в по-голямата част от Лондон и на юг е регистрирал забавяне, което стига почти до застой.

Извънградските търговски паркове се представят по-добре от търговските улици и някои търговски центрове. Заради ограниченото предлагане градовете с регионални търговски топ центрове и културни забележителности се очаква все пак да достигнат по-добри резултати от общия пазар.

Делът на незаетите търговски площи на пазара се е запазил на същото ниво от 9,2% през изминалите 12 месеца. От Colliers смятат, че това е положителен знак предвид затруднената среда, особено при площите, заети от модния сектор. На пазара за облекло с по-ниска цена, разширяването на търговски мрежи като Primark and TK Maxx и конкуренцията от страна на супермаркетите оказват въздействие върху обема на наличните площи.

Пазарът на търговските паркове е в позиция да се възползва от навлизането на търговците в области като домашни потреби и пазара на масовата мода въпреки освобождаването на площи от някои търговци на спортни стоки, стоки тип „направи си сам“ и други.

Според проучването плановет за експанзия обикновено са „предпазливи“, но все пак активни. Супермаркетите в частност се разрастват заради ръста в нехранителния сектор. Магазините с най-ниски цени като тези от типа „за един паунд“ също се представят добре.

Анализът прогнозира, че ще има още намаления в стойността на търговските имоти. Стойността на пазара е паднала с 20% през изминалите 12 месеца и е вероятно да се реализира спад от още 10%, преди пазарът да достигне най-ниското си ниво.

Проектите за строителство също са били значително засегнати. Очаква се през 2009 г. строителството да е с 78% по-малко в сравнение с предишните прогнози, визиращи завършени площи от над 230 хил. кв. м. Тази година се очаква изграждането на около 750 хил. кв. м търговски площи, което е намаление от почти 50% в сравнение с прогнозите, направени преди две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още