IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офис пазарът в Италия излиза извън границите на градовете

Изискванията за високо качество, добро разположение и природосъобразност тласкат търсенето към извънградксите локации

17:24 | 12.06.08 г.
Офис пазарът в Италия излиза извън границите на градовете

Забелязва се еволюция в изискванията от страна на наемателите на офис площи в Рим и Милано, сочи последното проучване на агенцията за имоти Savills, цитирано от PropertyEU. Те търсят висококачествени сгради с добро разположение и паркови пространства. В резултат на това се е стигнало до изразено преориентиране към съвремнни извънградски локации.

Забавянето в търсенето, което се дължи на негативната нагласа на бизнеса, се очаква да възпрепятства строителната дейност в Рим и да доведе до слабо временно повишение в наличността в Милано. Според проучването е имало по-високо ниво на инвестиционна активност в Милано в сравнение с Рим. Това е било обусловено основно от относително по-голямото предлагане на качествени, подходящи за инвестиции продукти в съчетание с един по-зрял пазар.

Като цяло доходността от първокачествени офис площи е намаляла с между 25 и 50 базисни пункта от края на 2007 г., сочат данни от проучването.

В Милано търсенето е намаляло в сравнение с високите нива в края на 2007 г. Според проучването това се дължи на увеличеното търсене на по-малки по размер площи (между 500 кв. м и 1 500 кв. м) и спада в търсенето на по-големите площи (над 5 000 кв. м).

Търсенето с цел наемане е било най-голямо от страна на финансовия сектор, сектора на информационните технологии и индустриалния сектор. Въпреки това наемите остават стабилни през 2008 г., като ръстът на наемните нива е по-висок в периферните зони.

Като цяло търсенето и предлагането в Рим са в равновесие. Пазарът остава относително стабилен с лек ръст на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още