IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делът на незаетите офис площи в Токио най-висок от две години насам

Увеличаващият се дял на незаети площи в нови сгради е тласнал надолу средните наеми за тези имоти до 92 долара за кв. м

15:11 | 12.06.08 г.
Делът на незаетите офис площи в Токио най-висок от две години насам

Делът на незаетите офис площи в Токио достигна най-високото си ниво през май от две години насам заради усилията на компаниите да окрупнят работното пространство в отговор на спада в корпоративните печалби, който е с най-бърз темп от шест години, съобщава Bloomberg.

За четвърти пореден месец делът на незаетите офиси в Токио отбелязва увеличение, като за май достига 3,29% спрямо 3,03% през април, казват от компанията за недвижими имоти Miki Shoji Co.

Корпоративните печалби в Япония са намалели със 17,5% през първото тримесечие в сравнение със същия период за миналата година, което е най-острият спад от последната рецесия през 2001 г. насам, сочи проучване.

„Компании, които претърпяват рязък спад в печалбите, ще бъдат по-внимателни що се отнася до разширяване на офис пространството, а някои от тях започват да усещат тежестта от увеличението на наемите“, казва Йошимаса Маруяма, старши икономист от BNP Paribas SA.

Делът на незаетите площи регистрира най-голямо увеличение от април 2006 г. насам, когато е бил 3,29%. Незаетите офиси в сгради, построени преди по-малко от една година в центъра на Токио, са се увеличили най-много от септември 2003 г. насам. Нивото на незаетите офис площи при новите сгради се е покачило до 10,14% през май от 10,07% месец по-рано, смятат от Miki Shoji.

Увеличаващият се дял на незаети площи в нови сгради е тласнал надолу средните наеми за тези имоти до 92 долара за кв. м през май от 92,45 долара за кв. м през предходния месец.

Средните офис наеми в петте главни бизнес района в столицата са се покачили до 64 долара на кв. м през май от 63,63 долара на кв. м през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още