IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът на жилищните цени в САЩ може да доведе до $4 трлн. пропуснат капитал

Отписванията и загубите на Wall Street може в крайна сметка да доведат до ограничени условия за кредитиране на стойност 3,9 трлн. долара, смятат експерти

13:26 | 12.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на жилищните цени в САЩ може да доведе до $4 трлн. пропуснат капитал

Никой не знае кога ще приключи кредитната криза. Когато това стане обаче, жилищата в САЩ може да са загубили една трета от стойността си, тази на високодоходните облигации ще достигне до нивата от последната рецесия, а загубите от близо 1 трлн. долара на Wall Street може да се превърнат в пропуснат достъп до капитал от близо 4 трлн. долара, пише Ройтерс.

Това е мнението на висши кредитни анализатори, които смятат, че спадът в цените на жилищата в САЩ, който стартира миналата година заради множество необслужвани кредити на високорискови кредитополучатели, може би ще продължи още две години тъй като все повече потребители, включително и тези с добра кредитна история, усещат ограничените условия за кредитиране.

Питър Акиавати, кредитен анализатор и управляващ директор на JP Morgan Securities Inc, казва, че отписванията и загубите на Wall Street, които досега са на стойност поне 325 млрд. долара, може в крайна сметка да доведат до ограничени условия за кредитиране, което ще предизвикат отказ за финансиране на обща стойност 3,9 трлн. долара.

Наред с това цените на жилищата може да се понижат с 30 на сто от своя връх през 2006 г. като спадът може да не приключи преди 2010 г.

„Корекцията на жилищния пазар се намира в низходяща фаза“, коментира той като допълва, че в момента пазарът се характеризира с изчистване от ливъридж и изтегляне на „лесните“ капитали.

Кредитните пазари ще бъдат и под натиска на масови отписвания и загуби от потребителски заеми. По оценка на Международния валутен фонд глобалните отписвания на инвестиционните банки може да достигнат 1 трлн. долара, а според J.P. Morgan тази сума може да е 600 млрд. долара.

По мнението на анализатора и управляващ директор на Fitch Ratings Глен Костело в САЩ тепърва ще има още фалити по кредити. Той е на мнение, че най-много фалити има по скорошни ипотеки, отпуснати през последните няколко години.

Затегнатите кредитни условия, високите цени на енергията и по-слабите перспективи за икономическо развитие може би означават, че интересът към продажбите и търговията с лоши кредити ще се увеличи, смята Джон Киб, основател и партньор в юридическата компания Richards Kibbe & Orbe LLP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още