IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на имоти остава горещ в нововъзникващите икономики

Бразилия, Русия, Индия и Китай за пореден път се посочват като атрактивни дестинации за инвестиции в сектора

10:57 | 12.06.08 г.
Пазарът на имоти остава горещ в нововъзникващите икономики

Независимо от това дали западните жилищни пазари се сриват или не, тези в страните с нововъзникващи икономики са все така нагорещени, пише International Herald Tribune.

Глобалната кредитна криза изпрати надолу цените на имотите в развитите пазари като САЩ и Испания, но изглежда не може да забави ръста на цените на имотите в дестинации като Бразилия и Русия, страни, където нараства достъпът до ипотечно финансиране.

Комбинацията от забавящ се икономически ръст и нарастваща инфлация може би подсказва на някои инвеститори да се откажат от облигации и ценни книжа на развиващите се пазари, но други очакват цените на имотите да продължават да се покачват.

„Съветваме инвеститорите да притежават земя, да купуват участие в агенции за имоти, строителни фирми или доставчици на суровини“, казва Джонатан Гарнър, директор на отдела за стратегии на развиващите се пазари в Morgan Stanley.

Ускоряващата се урбанизация и нарастващите доходи на населението захранват търсенето на имоти в страните с четирите най-големи нововъзникващи икономики – Бразилия, Русия, Индия и Китай, известни като BRIC.

Ниските лихвени нива в страните, където местните валути са обвързани с долара като ОАЕ, както и недостигът на жилища и офиси също държат цените на имотите на рекордни стойности.

За разлика от банките в развитите икономики, тези в повечето нововъзникващи пазари са в голяма степен неповлияни от проблемите с ликвидността, тръгнали миналата година от масовите просрочвания по високорискови ипотеки в САЩ.

От рейтинговата агенция Fitch публикуваха доклад, в който се посочва, че компаниите за жилищно строителство в икономиките от BRIC са подкрепени от нарастваща достъпност на жилищата и от икономически ръст, макар и да има рискове като по-голяма несигурност в правовата и регулаторната среда.

„Кредитната криза оказа много ограничено влияние върху голяма част от нововъзникващите пазари“, посочва Гарнър. „Не само че банките са в добро състояние, но и домакинствата също“. Съотношението на задлъжнялостта на домакинствата спрямо брутния вътрешен продукт в страните от BRIC варира от 5% до 10% спрямо над 100% във Великобритания и 90% в САЩ, посочва той.

Общото поскъпване на активите заради инфлацията в тези страни може да направи имотите по-привлекателни, макар и разходите за заем да се повишават за строителите и купувачите, твърдят управители на фондове.

Привлекателността на имотите може да се окаже допълнително подчертана и от намаляващите цени на акциите, които бележат спад от близо 6% на нововъзникващите пазари от началото на 2008 г.

„Когато пада капиталовият пазар, някои инвеститори възприемат физическите активи като имотите като безопасно убежище“, коментира Джеф Чаудри от F&C Investments. Той е оптимист за развитието на Мексико и Бразилия, където ръстът на ипотечното кредитиране прави притежаването на жилище по-достъпно за средната класа, но е предпазлив относно Индия, където жилищните имоти изглеждат надценени, както и относно Турция.

„Не вярваме, че ръстът на цените на имотите е устойчив, когато акциите продължават да поевтиняват, а лихвените проценти да нарастват“, казва той.

От началото на годината капиталовият пазар в Турция е загубил 27% от стойността си, докато валутата на страната е поевтиняла с 5% спрямо долара.

Това обаче не обезкуражава британската компания за услуги в сектора на имотите Savills. Подразделението й за управление на имоти - Cordea Savills, е в процес на набиране на 400 млн. евро за фонд, насочен към жилищния и търговския пазар в Турция, като целената възвръщаемост от инвестициите е 25% на година.

Още по темата:

Възвръщаемостта в Русия набира скорост пред Бразилия, Индия и Китай

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още