IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбите на хотелите в Европа растат въпреки намаляващата средна заетост

На повечето пазари по-слабото търсене се компенсира от повишения на цените

18:13 | 11.06.08 г.
Печалбите на хотелите в Европа растат въпреки намаляващата средна заетост

По-голямата част от хотелските вериги в Европа продължават да отчитат ръст на печалбите въпреки намаляващата средна заетост, сочат данни от последното проучване на TRI Hospitality Consulting. 

За четирите месеца до април печалбата е нараснала в седем от общо 10 проучени града в Европа, докато средната заетост се е повишила само в два. Единствените два пазара, които отчитат ръст на търсенето спрямо същия четиримесечен период година по-рано, са тези в Париж и Будапеща.

На другите пазари, включени в проучването, средната заетост отчита понижение, като най-голям е спадът в Амстердам - минус 5 процентни пункта. Варшава, Берлин и Мюнхен също регистрират значителни понижения в търсенето.

На повечето пазари обаче намалената заетост се компенсира от повишения на цените, което води до по-добри продажби и печалби като цяло.

В Берлин средната заетост намалява с 4,1 процентни пункта до 59,9%, с което немската столица застава в дъното на класацията относно заетост. Въпреки това ръстът на цените е силен – с 9,1% до средно 151,11 евро на ден, което е четвъртата по големина стойност в абсолютно изражение в проучването.

По подобен начин веригите хотели в Амстердам са увеличили средната цена за нощувка с 6,6% до 168,94 евро, третата най-висока стойност в проучването, въпреки намалялата заетост.

“В повечето случаи намаляващата заетост като цяло не е отказала хотелиерите да вдигнат цените. Въпреки това негативното влияние на по-слабото търсене върху ръста на приходите от налична стая (Revpar) е очевидно и е доказателство за забавянето на икономиката, което преобладава в Европа“, коментират от TRI Hospitality Consulting.

Сравнението с предходната година разкрива как се забавя ръстът на приходите от налични стаи на определени пазари. За четирите месеца до април 2007 г. Revpar в Амстердам нараства с 10,3% спрямо понижение от 0,1% за същия период тази година, в Берлин ръстът от 10,6% се съпоставя с повишение от 2,2% сега, а в Лондон миналата година повишението е 13,9% при 4,7% сега.

Единственият град, който се противопоставя на тази тенденция, е Париж, където ръстът тази година засега надхвърля миналогодишните темпове съответно с 13,2% и 10,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 25.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още