IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделките с бизнес имоти в света намаляха почти наполовина

Най-засегнати са пазарите в двете Америки и Европа, Азия е единственият регион от света, който регистрира ръст

11:40 | 11.06.08 г.
Сделките с бизнес имоти в света намаляха почти наполовина

Сделките с бизнес имоти в световен мащаб отчитат драстичен спад през първото тримесечие на 2008 г., като понижението спрямо същия период на миналата година е 46%. Продажбите на бизнес имоти през първите три месеца на годината се оценяват на едва 154 млрд. долара спрямо 283 млрд. долара за същия период година по-рано, сочи доклад на Real Capital Analytics, цитиран от Private Equite Real Estate.

Най-засегнати са пазарите в двете Америки и Европа, като сделките намаляват с две трети в САЩ и Латинска Америка заедно, а в Европа понижението е 40%. На двата американски континента продажбите за тримесечието са на стойност 49 млрд. долара спрямо 149 млрд. долара година по-рано, докато в Европа сделките намаляват от 95 млрд. долара до 56 млрд. долара за периода.

В САЩ кредитната криза се почувства най-сериозно, като всички сегменти от пазара на имоти свиха обемите на сделките. Най-засегнати са офис и търговските площи, където продажбите намаляват с 81% и 80% съответно. Инвестициите в хотели, офиси и земя за строителство в Мексико и Бразилия нарастват значително, но не успяват да повлияят на общата картина, защото формират по-малко от 10 на сто от паричните потоци в региона.

Европейските пазари, които регистрират спад на сделките с хотели, офиси и търговски площи във Великобритания, са подкрепени леко от сделката за 2,85 млрд. долара за централата на Banco Santander в Мадрид, рекордна цена за една сделка с офис сграда. Развиващите са пазари в Европа се оказват стабилни през тримесечието, като сделките със земя в Източна Европа нарастват с 325% през първото тримесечие спрямо година по-рано, сочат данните на RCA.

В Азия се отчита ръст на транзакциите от 27%. Сделките с търговски площи, хотели и апартаменти в Япония намаляват през първото тримесечие, но развитието в Китай и Индия компенсира слабото представяне на Япония. Офис секторът в Япония е подкрепен от придобиването на стойност 1,55 млрд. долара на централите на Citigroup Center и Shuhsei Bank в Токио от Morgan Stanley.

Според анализаторите обаче темповете на ръст в Азия може да се забавят, като още през март се забелязва свиване на обемите от 25% спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още