IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата с „енергиен паспорт” ще струват по-скъпо

За издаване на паспорт за енергийна ефективност се плащат по около 2 лв./кв. м

18:22 | 09.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищата с „енергиен паспорт” ще струват по-скъпо

По всяка вероятност жилищата и сградите, които имат т. нар. „енергиен паспорт” ще струват по-скъпо, каза председателят на Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) Таско Ерменков по време на състоялото се днес обществено обсъждане на проектозакона за енергийната ефективност с участието на експерти от различни министерства, представители на енергийни организации и фирми и др.

Причината е, че за тези жилища и сгради ще е необходима по-малко енергия за отопление, а също и съответно ще се влагат по-малко средства за взимане на мерки за увеличение на енергийната ефективност. За издаване на такъв паспорт обаче се плащат по около 2 лв./кв. м, т.е. за жилища от 100 кв. м към момента сумата за сертифициране е около 200 лв. Издаването на енергиен паспорт е по желание на собствениците.

Според новия закон всеки инвестиционен проект за изграждане на нова сграда, реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуваща сграда, въз основа на който се издава разрешение за строеж, се оценява за съответствието му с изискванията за енергийна ефективност по реда и при условията на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Енергийното паспортизиране има за цел удостоверяване на актуалното състояние на потреблението на енергия на сградите и съответствието на енергийните им характеристики с нормативните изисквания за енергийна ефективност. Енергиен паспорт се издава за всички сгради, които подлежат на техническо паспортизиране по реда на ЗУТ.

Енергиен паспорт за съществуващи сгради се съставя след провеждане на обследване за енергийна ефективност, с което се установяват актуалното състояние на потреблението на енергия в сградата и нейните енергийни характеристики.

При продажба или даване под наем на сградата или на част от нея, продавачът – собственик на сградата (наемодателят), предоставя на купувача (или съответно наемателя) оригинала на енергийния паспорт.

Предвижда се също търговците на енергия (топлинна и електрическа) да бъдат стимулирани за повишаване на енергийната ефективност чрез издаване и търговия на т. нар. „удостоверения за енергоспестяване”, обаче този въпрос по всяка вероятност ще бъда решен с отделен закон, казаха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Има и предложения сградите, които повишават енергийната си ефективност, да бъдат освобождавани изцяло или отчасти от данък „Сгради” за определен период от време, но този въпрос предстои да бъде уреден с отделна наредба към Закона за енергийна ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още