IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват до 50% ръст в ипотечното кредитиране за 2008 г.

Средният размер на ипотечните кредити у нас се е повишил до 46 315 евро през май

12:01 | 09.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват до 50% ръст в ипотечното кредитиране за 2008 г.

Ръстът на ипотечното кредитиране до края на годината може да достигне между 45 и 50% спрямо 2007 г., коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър.

„Това е по-слаб от миналогодишния ръст, но трябва да отчетем освен влиянието на световната финансова криза и по-високата база така и желанието на централната банка да намали динамиката в отпускането на ипотечни кредити на населението.”

По данни на БНБ миналогодишният ръст е бил 70%, като от КредитЦентър смятат, че той е бил малко по-висок – около 75%, коментира Тошев за Investor.bg.

През следващите години той очаква забавянето на кредитирането да продължи, което е показател, че пазарът се успокоява и нормализира и нивата се доближават до тези на по-развитите пазари, които са средно 20-25%.

„Въпреки това обаче на тези пазари го няма манталитетът у населението за притежаване на собствен имот, затова при нас може да се очаква, че ръстът винаги ще е малко по-висок“, каза той.

Данните на компанията сочат, че средният размер на кредита се е повишил до 46 315 евро през май. За сравнение през април той е бил 44 170 евро.

Ръстът през май се дължи както на успокоението на потребителите след вълните на покачване на лихвите през изминалите месеци, така и на ръста в цените на жилищата в някои градове на страната. Съотношение евро/лева за страната остава в рамките на очакваното - 75/25 в полза на еврото.

В желанието си да запазят размера на месечната вноска непроменен, кредитополучателите предприеха стъпки за предоговаряне на задълженията си, както по отношение на лихвените нива, така и в срока на кредитите си. През последните два месеца се очертава една съвсем нова за нашия пазар тенденция – погасяване на част от главницата с лични средства с цел намаляване на общото задължение и запазване на размера на месечните вноски при по-високите лихвени нива, казват от компанията. Подобни стъпки предприеха не малка част от домакинствата, което е знак за стабилно и добро финансово състояние на домакинствата.

Значителен ръст до 12,42% от всички бележат и ипотечните кредити за лично ползване, които са най-подходящи за окрупняване на голям брой стари задължения. Многото и различни по големина вноски по голям брой задължения притесняват и затрудняват хората в периоди на по-висока инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още