IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Три леки глоби и условна присъда за измами със земя за милиони левове

Повод за леките присъди станали самопризнанията на четиримата обвиняеми, направени в съдебната зала

12:38 | 06.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Три леки глоби и условна присъда за измами със земя за милиони левове

Окръжният съд в Монтана наложи три присъди глоба и една условна по обвинение за измама със земя в община Брусарци, с която били взети компенсаторни записи за няколко милиона и реални пари в размер на 2,8 млн. лв. Повод за леките присъди станаха самопризнания на четиримата обвиняеми, направени в съдебната зала, съобщи БТА.

Главният организатор на измамата Димитър Николов от Брусарци бе осъден на глоба от 1000 лева, помощникът му Румен Барболов от Лом получи глоба от 700 лева, а вторият му помощник Петър Гаврилов от София - глоба от 500 лева. Бившият секретар на общинската поземлена комисия в Брусарци Емил Цветков получи условна присъда от 10 месеца затвор с тригодишен изпитателен срок.

През 2002 г. Николов, Барболов и Гаврилов получили компенсаторни бонове за над 5 млн. лв. чрез фалшификации на документи и измами. Те се снабдили незаконно със скици на всички земи в общината, установили кои земи все още не са потърсени от бившите им собственици и подали заявления за възстановяване от тяхно име.

Преди това измамниците си направили фалшиви пълномощни, като подправили печати и подписи на нотариуси и на собствениците, които изобщо не подозирали за това. По този начин земите били признати за собственост на измамниците. Преди да ги получат тримата подали заявления, че се отказват от възстановяване в реални граници, а вместо това искат издаване на компенсаторни записи.

С помощта на Емил Цветков, който работел като секретар в поземлената комисия, документите били признати за редовни и измамниците получили компенсаторни записи за огромни суми. Те ги продали за реални пари и взели 2,8 млн. лв. в брой.

От измамата са били ощетени 80 собственици на земя в община Брусарци. Тя се разкрила, когато един от тях поискал поземлената комисия да му върне нивите на дядо му.

Преди година четиримата измамници били съдени и Окръжният съд в Монтана ги признал за виновни. Тогава обвинението било за измама на 35 собственици на земя чрез фалшифициране на подписите им и на други документи. Димитър Николов получил условна присъди от 18 месеца, а на Петър Гаврилов, Румен Барболов и Емил Цветков били наложени парични глоби. Сега Барболов и Гаврилов отново са с глоби, а Цветков - с условна присъда.

Адвокати на потърпевшите заявиха, че присъдите са незначителни и ще ги обжалват пред Апелативния съд в София. Защитниците на потърпевшите коментираха, че не е редно измамниците да не влязат в затвора, след като са оставили без земя 115 души от община Брусарци.

Прокурорът по делото Лили Илиева заяви, че ако осъдителните присъди бъдат потвърдени и от Апелативния съд в София, то на тяхно основание всеки от потърпевшите ще може да заведе дело за
нанесени щети срещу обвиняемите и до получи парично обезщетение за загубената си земя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още