IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АДСИЦ-овете няма да могат да извършват строителна дейност

КФН предлага законови промени, с които българските АДСИЦ ще се доближат повече до дружествата от типа REIT в чужбина

11:34 | 06.06.08 г.
АДСИЦ-овете няма да могат да извършват строителна дейност

Комисията за финансов надзор (КФН) е изготвила проект за допълнение на досега съществуващия Закон за акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Това съобщи председателят на комисията Апостол Апостолов по време на провеждана в момента Кръгла маса в София с представители на надзорните институции от небанковия финансов сектор от Югоизточна Европа.

Промените предвиждат дружествата със специална инвестиционна цел да се занимават само с инвестиции, като например придобиване на имоти, отдаване под наем и допълващи дейности, но не и със строителна дейност.

В момента българските АДСИЦ се различават от т.нар. специализирани фондове REIT (Real Estate Investment Trust) точно заради това, че последните нямат право да извършват строителна дейност, каза Апостолов, допълвайки, че комисията иска да приложи общоприетия модел.

Предвиждат се и редица облекчения за АДСИЦ-овете, като не бе споменато конкретно какви ще бъдат те, ще има и по-голяма регулация за обслужващите дружества. „На практика сега законът не регулира тези дружества по никакъв начин“, каза Апостолов.

„Настоящият вариант на Закона за АДСИЦ помогна много за развитието на АДИСЦ-пазара, привличайки множество инвеститори, а самите АДСИЦ станаха големи играчи на пазара на недвижими имоти“, каза Апостолов.

Проектът за промените в закона ще бъде одобрен само ако има широка подкрепа от инвестиционната общност, допълни още Апостолов.

Сред приоритетите на комисията в следващите 18 месеца са още и изготвянето на закон за клиринг и сетълмент и пълна ревизия на Закона за публично предлагане на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още